P1110831Spakenburg. Vrijdag 3 juni 2011. (Foto’s). Ik word wakker om kwart over zeven. Veel te laat. Ik moet Floris naar Barneveld brengen en dan mijn zwager Henk ophalen. Ik zou er kwart over zeven zijn. Dat ga ik dus niet meer halen. Ik schud Floris wakker en we kleden ons snel aan. De tas en de hengel mee en gaan met de banaan. Spakenburg – Barneveld kan in een klein half uurtje. Ik ben dan ook rond kwart voor acht bij mijn zwager. Floris eruit, Henk erin en snel weer terug. Gelukkig hebben heel veel mensen een vrije dag. Het is dus rustig op de snelweg. Normaliter staat het bij Amersfoort op de A1 gewoon helemaal vast, maar vandaag dus niet. Ik ben 10 over acht weer terug in Spakenburg. We melden ons weer bij Teunie die ondertussen alles netjes heeft opgeruimd. We lopen gezamenlijk met vele anderen naar de grote tent, waar we kunnen gaan genieten van het schippersontbijt.

Na het ontbijt een bakje koffie en om half tien is het pallaver. We krijgen de baan te horen, welk bedrijf je hebt en wat er wel of niet aan bijzeilen gezet mag worden. Het is windkracht 3-4, met uitschieters naar 5, dus mag er alleen gevaren worden met het grootzeil en de fok. We krijgen startnummer 14 en het bedrijf “bake five” aan boord. Het blijken allemaal vrienden van elkaar te zijn en ook allemaal uit Spakenburg. Eén van de gasten heeft vroeger heel veel gezeild op van alles en nog wat, dus dat beloofd een leuke dag te worden.

We varen uit de haven richting onze ankerplek. We liggen behoorlijk achteraan in het veld. Er doen zo’n 40 botters mee. De langzaamste ligt op nummer vijftig, de snelste op nummer 1. Ze schatten ons dus hoog in. Nu nog zien dat we het waar maken. We verdelen de taken. Teunie stuurt de wedstrijd, Henk is de fokkemaat en ik ben vliegende keep. Overal waar nodig spring ik bij. De botter ligt zwaar op het roer dus het zal wel veel duwen/trekken worden aan het roer.

Bij de start gaat het direct al mis. Onze fok is verkeerd gehesen en daardoor zit niet helemaal tot bovenaan. Henk klimt in de mast en na enige tijd valt de fok weer naar beneden. Nu het goede touw pakken voor het optrekken en de fok ophijsen. We moeten naar het eiland de Dode Hond, dan gijpen en dan naar de monding van de Eem. We hebben geen kruisrak. Wel jammer omdat je in het kruisen het van iemand kan winnen.

Halverwege komen we in ‘gevecht’ met de BU 59. We proberen over hem heen te lopen, maar daar gaat de BU 59 een stokje voor steken. Hij loeft op en wij moeten mee richting de dijk. Dan maar een andere taktiek. We vallen enorm af en in de snelheid van een aantal windvlagen willen we hem dan aan de lijzijde voorbij lopen. Na een aantal pogingen gaat het ons dan lukken. In een beste windvlaag laten we de zeilen lopen en blazen we echt om de botter heen. We liggen zo maar in eens 2 lengtes voor de botter. Weer een plekje opgeschoven.

Voor ons vaart de HZ101. Ook die gaan we pakken. Zij loeren al naar ons en houden onze bewegingen goed in de gaten. Wij loeven op (dat denken zij) en dan vallen we in een windvlaag weer enorm af. Deze tactiek blijkt ook hier te werken. In een onoplettend moment lopen we ze dan gewoon voorbij.

Bij het eiland gaan we dan gijpen en liggen we even in de luwte van het eiland. Dat doet ons niet goed. We liggen iets meer stil dan de concurrenten om ons heen en ze halen ons dan ook gewoon weer in. Als de wind de zeilen weer vult, varen we richting de monding van de Eem waar we een grote gele boei aan bakboord moeten passeren. Na de boei gaan we overstag en dat gaat niet goed. De botter is niet meer vooruit te branden. Het lijkt wel of we op anker liggen. Na een tijdje begint de botter dan weer te lopen en halen we nog weer een aantal botters in.

Aan het einde van het rak moeten we nog één keer een gele boei ronden over bakboord (weer gijpen) en dan nog een rondje. De wind is dusdanig gunstig dat we nog makkelijk een extra ronde kunnen varen. We halen nog een paar botters in en zij halen ons weer in. Uiteindelijk finishen we als 31ste. We hebben het wel eens beter gedaan. Ondanks dat was het echt een schitterende zeildag. We gaan nog even met alle botters op anker liggen. Het is echt warm geworden en ik trek mijn zwembroek aan en spring lekker in het toch nog redelijk koude water. Wel lekker verfrissend.

We varen in kiellinie met alle botters terug naar de haven. We liggen weer helemaal voor in bij de hondenhemel. Zo wordt de oude havenkom van Spakenburg genoemd. Veel honden kregen hier een baksteen om de nek en werden dan bij het sluisje in het water gegooi op weg naar de hondenhemel.

Het wordt nog heel gezellig op de botter. Het is een komen en gaan van allemaal bekende mensen van de gasten. Ondertussen gaan wij de prijs ophalen in de tent. Iedereen krijgt een leuk sjaal aangeboden. Vandaag het bedrijf, morgen de eigen bemanning krijgen wij te horen. Terug op de botter geven we iedereen een sjaal en genieten nog van de rest van de avond. Straks de solexrace en morgen onze eigen wedstrijd.