Zuiderzeemuseum Enkhuizen

pa283316.jpgVandaag een dagje naar het Zuiderzee museum in Enkhuizen. Ben er jaren geleden wel geweest, maar het is toch leuk om er weer eens te zijn. We gaan met de buren. We vertrekken om kwart over negen en we zijn om half elf in Enkhuizen. Het is prachtig weer. Je ziet in de verte Urk liggen.

Het buitenmuseum is alleen bereikbaar met een boot. We lopen in oude straatjes en kijken in de kleine huisjes. Je snapt niet dat ze soms met 10 kinderen en twee volwassenen in die huisjes konden wonen.

De kinderen doen mee aan allerlei dingen, waar ze een stempel voor krijgen. De stempels worden verzameld in een rapport en uiteindelijk kunnen ze het rapport inleveren bij de boerenleenbank. Ze krijgen een halve cent en daar mogen ze dan snoep voor kopen in het snoepwinkeltje bij de kerk.

De kinderen slaan ook een springtouw. Er is een kleine touwbank waar jezelf onder begeleiding een touw mag slaan. Eerst worden er twee draden gespannen en die moeten dan tegen de klok in opgedraaid worden. Uiteindelijk loopt het blok naar de draaier toe, waarmee er een mooi springtouw ontstaat. Je kunt op bestelling ook allerlei langere touwen laten slaan. Het touw is gemaakt van de hennepplant.

pa283393.jpg pa283445.jpg

Coen en Floris en later ook Stefan maken een zeilboot van een klomp. Er staan een paar modellen op de werkbank. Je krijgt een klomp een paar houtjes, touwtjes en een zeiltje en timmeren maar. Het is nog erg lastig de krammen in het dunne hout te slaan, zonder dat het hout scheurt. Het is al bijna tijd, dus uiteindelijk nemen we alles mee naar huis om daar de klomp af te maken!

We gaan na afloop nog even wat eten bij de McDonalds en dan naar huis. We zijn uiteindelijk om 8 uur weer thuis.