Zeilen

Vandaag gevaren met de botter. Meestal hebben we op deze datum Aaltjesdag in Harderwijk, maar om de één of andere reden hebben we ons vergeten aan te melden. Als we dan niet hoeven varen voor anderen, dan varen we voor ons zelf.

Het weer is twijfelachtig. Er zit sinds gisteren onweer in de lucht en het ziet er naar uit dat we het vandaag ook niet droog gaan houden. Ondanks dat vertrekken we toch gewoon om half tien uit de haven van Elburg.

Er is niemand op het water. Het is erg mistig en er staat een beetje wind. De zon schijnt waterig en daardoor wordt het niet direct warm en het is al helemaal de beloofde 30 graden niet. We hebben dus geluk. 30 graden en geen wind is niet te doen op de botter.

We varen eerst tegen de wind in op de motor naar de eilandjes bij Nunspeet en tegen de verwachting in staat er best een lekker windje. We hijsen de zeilen en doen de motor uit en laten de zeilen het werk doen. Mijn buurman stuurt en mijn zwager en ik doen de klussen. Bij overstag gaan de fok naar de andere kant brengen en het zwaard laten zakken en aan de hoge kant het zwaard weer uit het water halen.

Om twaalf uur zijn we bij pier-eiland en leggen we aan. De zon breekt door en de 30 graden lijkt er aan te komen. We eten, we zwemmen, we kletsen, we slapen en de kinderen spelen met elkaar. Echt een lekkere vrije zaterdag.

Om half vier pakken we onze biezen en hijsen voor de tweede keer de zeilen. We kunnen voor de wind naar Elburg. De wind is flink aangetrokken en we zeilen 6 á 7 knopen. We moeten nog een keer overstag vanwege de wind en dat gaan we richting de brug van Elburg.

Vlak bij Elburg vallen er een paar druppels en we laten de zeilen zakken. Na een druppel of 10 (kunnen er ook 11 geweest zijn) is de regen weer voorbij en varen we het havenkanaal van Elburg in. We leggen aan op onze vaste plek, stoppen alle spullen weer in de auto en gaan naar huis. Om half zes rijden we de ‘dam’ op en kijken we terug op een gezellige familiedag zeilen.