Dag 2: Oudeschild–Den Helder

P1140398Oudeschild-Den Helder (33 Nm). Zondag 8 april 2012. Er staat veel wind als we ’s ochtends wakker worden in Oudeschild. Er staat een mooie wind, iets van windkracht 5 á 6. Op zee zal dat er best heftig uit zien. We besluiten de overtocht te wagen. Dan zijn we maandagavond al in Lowestoft of een andere haven.

We doen nog wat oefeningen en varen dan de haven van Oudeschild weer uit. We hijsen de zeilen. Scherp aan de wind richting Den Helder en dan overstag. De boot heeft de neiging om uit het roer te lopen. We leggen een eerste rif.

Buitengaats staat er een behoorlijke golfslag. Het wordt mij dan al snel te veel en voor dat ik het weet lig ik aan lij lekker de maag te legen. Ik ben zeeziek. Maar daar zal het niet bij blijven. Als we zo’n 20 mijlen uit de kust zijn, zijn er al vier zeezieken te tellen. Alleen Alef en Fred zijn nog helder. We besluiten terug te gaan naar Den Helder. We gaan ruime wind terug. Ik stuur richting het Schulpengat (S1). Ik knap langzaam aan op.

In de haven aangekomen draag ik het stuur over aan Richard. Hij mag de boot de jachthaven insturen en aanleggen. Dat gaat geheel volgens plan. Als we dan vastliggen en we kijken toevallig naar boven zien we dat de radar losgeslagen is van de mast. De grote dikke schijf hangt nog aan de elektriciteitskabel. Fred zal hem morgenochtend uit de mast halen.

We gaan lekker eten. Iedereen is weer redelijk bovenjan. Na het diner gaan we kijken wat we morgen gaan doen.

Er zijn 2 plannen: het eerste plan gaat over de zee naar IJmuiden. Het tweede plan gaat over het IJsselmeer Markermeer Noordzeekanaal naar IJmuiden. Het eerste plan is 35 zeemijlen. Met de zuid zuidwesten kracht 6 zal dat vast meer zeemijlen opleveren. We zijn naar verwachting rond drie uur in IJmuiden. Het tweede plan is via het IJsselmeer en zo’n 100 zeemijlen, maar dan wel in de luwte van het IJsselmeer. Windkracht 6 op zee is toch echt anders dan op het IJsselmeer. Na enige discussie en wikken en wegen, kiezen we voor het tweede plan. Vroeg vertrekken en rond 11 uur in de avond zijn we dan in IJmuiden.

Nog even douchen, napraten over de radar uit de mast en dan kruipen we onze kooien in. Morgen weer verder..