Dag 1: Harlingen–Oudeschild

IMG_2538Harlingen – Oudeschild (27 Nm). Zaterdag 7 april. Het is rond drie uur als we aankomen bij het kantoor van de Zeezeilers van Marken. Er is een open dag dus het is lekker druk en gezellig. Ik drink een bakje koffie, maak kennis met de andere deelnemers van de zeereis en praat ook al even met iemand die straks met mij in juli de Colin Archer Race gaat doen.

We gaan naar het instructielokaal op de eerste etage waar we beginnen aan de eerste voorbereiding van onze reis. De kaarten, de boeken komen op tafel. We maken 2 scenarios. Na het bespreken van beide scenarios kiezen we voor een tocht naar Oudeschil op Texel.

Richard en ik gaan boodschappen doen voor de reis. De anderen werken de reis verder uit. Om zes uur zijn we klaar voor vertrek. We krijgen een kleine rondleiding op het schip. We varen op de Zeezeiler. Rob moet nog even iets doen aan de boordcomputer en uiteindelijk vertrekken we dan rond acht uur. Het is al een beetje donker. We beginnen aan onze eerste nachtelijke tocht. Ik stuur de boot de haven uit. Het is weer even wennen na zo’n hele winter niets doen. Er staat bijna geen wind. We liggen helemaal aan de binnenkant en het is toch even lastig om weg te komen. Even hier en daar wat steken en we zijn vertrokken.

We roepen de brugwachter op en hij geeft aan dat we kunnen komen. Langzaam varen we richting de “Grote havenbrug” die ook langzaam voor ons open gaat. Na de brug bakboord uit richting de keersluis. De Sasbrug over de keersluis draait mooi van ons af en voor ons ligt de havenkom. We varen de haven uit en net buiten de haven hijsen we de zeilen. We zeilen/varen eerst richting de Kornweerdersluisen om daarna af te buigen naar Oudeschild. We zeilen met een lekker vaarjte. Ondertussen is het lekker donker en staat de volle maan fel te schijnen. Zo nu en dan drijven er wolken voor de maan.

P1140384
 We zoeken de havenlichten van Oudeschild. Er is een lichtenlijn waardoor we precies in het midden van de haven uitkomen. In de haven naar stuurboord en dan in het donker zoeken naar de ingang van de jachthaven. Overdag is dat heel wat makkelijker dan in de nacht. Uiteindelijk vinden we de ingang en schijnen met het zoeklicht in de juiste richting. Ergens aan het einde van alle steiger zoeken we een plekje. Het vaarseizoen is nog niet begonnen en dat is merken ook. Bijna geen jachten in de jachthaven. We leggen aan, ruimen alles op en zoeken de kooien op. Na 27 Nm zijn we aangekomen. Onze eerst zeemijlen zitten er op. Morgen gaan we naar IJmuiden of we steken direct over naar Lowestoft. Het waait behoorlijk hard dus we zullen wel zien.