Dag 2: Het avontuur

phoca_thumb_l_schip_motor_storing_24_07_2011_08Zondag 24 juli 2011. Harlingen. (Foto’s). We zijn er vroeg bij. We zitten rond acht uur gewoon aan het ontbijt. Iedereen heeft goed geslapen (als dat kan in een kleine kooi). De wind is nog steeds heftig, zo’n windkracht 7. De regen is er ook nog steeds. Toch maken we klaar voor vertrek. We gaan naar Kornwerderzand. Peter is stuurman en ik ben de navigator. Net buiten de haven ga ik nog even naar de navigatie kijken en als ik terug kom, ben ik toch echt gewoon zeeziek. Eens moet de eerste keer zijn. Eerst alleen misselijk, maar daarna (ik bespaar de lezer de details) ook kotsen. Als ik het dan ben, dan ook maar goed.

De zeilen worden gehesen en we varen met de motor standby gewoon richting de Lorentz sluizen. In het zicht van de sluizen gaat het mis. De fokkeschoot schiet los van de fok en verdwijnt onderwater en wordt opgepakt door de schroef. Dat is niet handig. We geven gas bij, maar het lijkt er toch sterk op dat we geen vooruitgang boeken. Het lijkt er zelfs op dat we de schroef kwijt zijn. Het noodanker wordt uitgezet, maar begint langzaamaan te krabben. De Afsluitdijk komt ras dichterbij. De reddingsbrigade is via de marifoon al op de hoogte gebracht van onze aankomende stranding op de afsluitdijk. Ze doen hun best om nog om tijd er te zijn. Ik ben nog steeds goed ziek, maar maak de stranding dan toch nog mee. Onze life-lijnen moeten los en we liggen op de dijk. We worden steeds verder op de dijk geworpen door de toch wel heftige golven.

Dan verschijnt de RIB en brengt een lijn aan boord. We worden van de dijk getrokken. De kiel en het roerblad schrapen over de rotsblokken. Hopelijk hebben we niet al te veel schade onderwater, maar dat kunnen we nu niet zien.

Dan begint de terugreis naar Harlingen. We bereiken veilig de haven van Harlingen. We worden aan een ponton gelegd helemaal aan de buitenkant van de nieuwe Willemshaven. Ik stap aan wal en loop even een goed rondje om weer helemaal boven jan te worden. Ik voel me weer goed. Gelukkig maar. Wel een mooi leermoment. Ziek zijn tijdens een cursus.

Kees belt met Rob Bonte en hij stelt voor de “Albatros” met de “Jan van Gent” te slepen naar de werf ergens achterin Harlingen. De “Jan van Gent” ligt nog in de Zuiderhaven en de keersluis is nog steeds dicht. We besluiten morgenochtend 6 uur met een kleine afvaardiging (Kees, Hans, Willem en Frank) de “Jan van Gent” te gaan ophalen.

Dan kletsen we nog de avond uit en gaan de kooien in. Tot morgen.

Berichtgeving over onze stranding:

==================
Homepage CWO 2 ZZ | Dag1-Harlingen | Dag2-Harlingen-Afsluitdijk-Harlingen | Dag3-Harlingen-Makkum | Dag4-Makkum-DenOever
Dag5-DenOever-Oudeschild | Dag6-Oudeschild-Vlieland_Terschelling | Dag7: Terschelling-Harlingen