Dag 3: startprocedure oefenen

Lauwersoog, 13 juli 2012. We hoeven er niet al te vroeg uit. Eerst moeten we naar de Noordergat haven. We varen door de sluis en leggen aan op een groene aak. De aak was misschien ook groen geschilderd, maar nu is hij ook groen van het magere onderhoud.

Waarom we precies naar de haven moeten is een beetje onduidelijk. Straks moeten we weer terug naar ons plekje in de buitenhaven, als het plekje dan ondertussen niet bezet is door een ander schip.

We besluiten de startprocedure maar even met elkaar te oefenen. Voor de meesten van ons is het toch gewoon de eerste keer dat we meedoen aan een wedstrijd. Er is een fictieve startlijn en die mogen wij pas passeren na 17:10. Hoe dichter we bij die startlijn zijn, des te minder tijd we gaan verliezen in de hele wedstrijd. Uiteindelijk komt het net als met veel sporten op de laatste seconde aan. Waarschijnlijk gaan we er twee dagen over doen en dan wordt het beslist op de seconden die we verloren hebben bij de start.

Jeroen heeft van ons de meeste wedstrijd ervaring en jij mag de start doen. Normaliter wisselen we elk uur van rol, maar bij de start doen we dat maar even niet. Nadat we een stuk of tien keer de startprocedure geoefend hebben, gaan we weer naar huis. Ons plekje is weg, maar we kunnen nog wel mooi op de kopse kant van de steiger liggen. Ik leg rustig aan. Ondertussen is het eten klaar en vallen we allemaal aan. We hebben nog een  mooie avond voor de boeg en we genieten van de rust. Morgen de keuring en dan op tien over vijf gaan we richting Larvik. Een beetje spanning voel je wel vandaag.

——————————————————-
Dag 3 – Startprocedure oefenen
Overzicht | Dag 4 – De start van de wedstrijd