Dag 1: Klussen op de Westwind

Luchthappers installerenWoensdag 11 juli 2012. Harlingen. Het is rond de klok van 11 uur als we Harlingen binnenrijden. Ik rij mee met de schipper van de reis. We zetten de auto vlak bij de boot op de parkeerplaats en lopen dan richting het Kantoor van de Zeezeilers van Marken.Wij zijn de eersten. Ik zet een bakje thee. Koffie is uit den boze vanwege zeeziekte. Koffie is zeeziekte bevorderend.

Vanuit de kelder/werkplaats beneden hoor ik Rob (De eigenaar van de Zeezeilers van Marken) aan het werk. Ik loop de steile trap af en Rob vraagt of ik handig ben. Ik denk dat van mijzelf en voordat ik het weet sta ik een pennebakje voor in de kaartentafel te maken. Dan is er nog een bakje voor de verrekijker. Daar moet even een bodempje ingemaakt worden. Het klussen is begonnen.

Ondertussen komen de medezeilers binnen. Uit eerder mailwisseling bleek al dat we met 3 Hansen zijn. De tweede Hans is er ook al. Als we naar de boot lopen, komen we de andere Hans tegen. Vanaf nu laat ik mij maar gewoon Bastiaan noemen. Scheelt weer een Hans.

Op de boot aangekomen zien we twee luchthappers in de doos staan en omdat we er toch zijn, de vraag om die twee er even in te zetten. Samen met Jeroen zetten we de schouders eronder. Jeroen zegt nog dat hij nooit een gat in een andersmans boot zou zagen, maar die tekst is snel vergeten. Voordat we het weten boren we met een gatenboor een flink gat in het dek. Het valt toch best mee.

Het tweede gat gaat al een stuk makkelijker en beter. Aan het einde van de dag staan de 2 luchthappers op de boot. De anderen maken extra steunen op het voordek zodat we onder helling meer steun hebben. Gelukkig is dat een schoon sikaflex project. Voordat Joris het in de gaten heeft zit hij meer onder de kit dan hij ooit heeft gezeten. Heeft ie de hele reis plezier van.

Leon boort nog een lange handgreep aan het plafond en zo zijn we allemaal druk bezig de boot klaar te maken voor de wedstrijd. Het lijkt wel een teambuildingdag. Aan het einde van de dag hebben we het gevoel dat de boot iets meer van ons zelf geworden is.

Eigenlijk willen we nog vanavond vertrekken uit Harlingen, maar we besluiten dat maar niet te doen. Vanavond de planning maken voor de reis van Harlingen naar Lauwersoog. Is een belangrijk.

Om zeven uur staat het eten op tafel en vallen we moe en voldoen aan. Na het eten terug naar kantoor en beginnen we aan ons voorstelrondje. Bijna overbodig.De namen zitten er wel goed in: Jeroen, HansB, Joris, HansL, Isabel, HansS, Peter (schipper) en Leon (co-schipper).

Uit de planning blijkt dat we rond 7 uur moeten vertrekken uit de Zuiderhaven richting Lauwersoog. Het is een hele dag zeilen. We moeten voor zeven uur ’s avonds ons melden bij de sluis, zodat we in het Noordergat kunnen liggen. Het lijkt een realistisch tijdstip.

———————————————————————————————————-
Dag 1 – Klussen op de Westwind
Overzicht | Dag 2 – van Harlingen naar Lauwersoog