Zeezeilen

Zeezeilen

De aanloop naar het zeezeilen is begonnen in 2008. In 2008 huurde ik voor het eerst met mijn gezin een boot in Friesland. Eerst maar eens met elkaar het zeilen onder de knie krijgen. Ik zeil al vanaf mijn 11e jaar in diverse open boten. Van Flits, Schakel naar Spanker en van de Spanker overgestapt op een 470, een mooie snelle wedstrijdboot. Mijn vrouw zeilt ook al een groot aantal jaren.

In 2009 heb ik dan met mijn gezin een boot gehuurd bij TipTop Sailing voor een zwerftocht door Zeeland. Mijn vrouw en oudste zoon gingen voor CWO1 en ik zelf voor CWO2. De schipper (Roger Simon) heeft ons toch wel op een heel speciale manier begeleidt. We kijken er met plezier nog op terug. Was een mooie tijd.

In 2010 was ik 25 jaar getrouwd en om dat te vieren hebben we toen via TipTop Sailing een boot gehuurd in Griekenland. Het verslag van die 15 dagen zeilen staat ook op deze site. Klik hier voor het verslag.

In 2011 ben ik bij de Zeezeilers van Marken begonnen met het zeezeilen.

In de zomervakantie van 2011 heb ik een CWO2 tocht gemaakt op de Waddenzee. Deze cursus zal voor altijd in mijn geheugen blijven staan als een van de meest spectaculaire zeilweken van mijn zeilcarriëre (tot nu toe). (Verslag).

In 2012 voor het eerst naar Engeland gezeild en aangekomen in Boulogne-Sur-Mer. De Noordzee en het kanaal overgestoken. (zie verslag).

Omdat ik toch voor mijn CWO3 meer zeemijlen moest maken en meer ervaring met het zeezeilen moest opdoen, heb ik mij ingeschreven voor de Colin Archer Memorial Race 2012. Deze race start in Lauwersoog en eindigt in Larvik (Stavern). Larvik is dan de geboorteplaats van de scheepsontwerper Colin Archer. De wedstrijd deden wij in minder dan 48 uur en hadden daarbij een afstand van meer dan 400 mijlen afgelegd. De snelste race van de schipper (Peter Koetsier). We eindigden dan ook op de derde plaats in onze klasse. (zie verslag).

In de herfstvakantie van 2012 heb ik dan een reis gemaakt voor Cherbourg naar Boulogne Sur Mer. Van Cherbourg zeilden we naar Guernsey door de Race van Alderney, een stroomgebied tussen de eilanden Alderney en de Frans Normandische kust en Guernsey. Het stroomt daar zo maar een knoop of 6 tot 8. Die moet je dus niet tegen hebben. Dan zeil je achteruit en dat is vast niet de bedoeling. We hebben weer alle winden meegemaakt. Bij Guernsey windkracht 5 a 6. Bij Alderney windkracht 8 en daarom hebben we een dag gewacht voor de overtocht naar Engeland, het Isle of Wight, naar Cowes, het zeilmekka van de wereld. Door moet een zeezeiler minstens 1 keer in zijn leven geweest zijn. Ik ben er geweest. Van Cowes zijn we uiteindelijk gevaren naar Boulogne Sur Mer. Totaal geen wind. Dus meer dan 100 Nm op de motor. Hopelijk een volgend keer meer wind. Al met al een schitterende tocht. (zie verslag).