WHARS - Dag 1 - Markermeer21 juni 2018. Enkhuizen. Onze start van het weekend begint met het ophalen van de gehuurde boot in Enkhuizen. Vandaag rond 10:00 uur kunnen we aan boord en zondag om 18:00u moeten we hem (het liefst) zonder schade weer inleveren en als het aan ons ligt gaat dat zeker lukken.

Ik rij met Richard mee vanuit station Nijkerk over de dijk naar Enkhuizen waar we eerst bij de plaatselijke Appie de boodschappen inslaan. Deze Appie is zo groot, dan je bijkans wel een gemotoriseerd winkelwagentje nodig hebt om de winkel door te komen. Ik denk dat zelfs zonder het doen van boodschappen je al 15 minuten onderweg ben in de winkel om er weer uit te komen.

Aangekomen bij de Compagnieshaven zien we Toon en Arnold al staan. Het is een tijd geleden dat ik Arnold in levende lijve gezien heb. We schudden handen, maken kennis met Toon en bellen met Windkracht5 om te zeggen dat we er zijn. Peter (windkracht5) begint met de mededeling: “Jullie mogen niet uitvaren. Het is windkracht 6”. We kijken op windfinder en daar staat het: “25 knopen wind met uitschieter naar 30”. Je deelt het aantal knopen door 5 telt er 1 bij op en dan heb je de windkracht in Beaufort. Na 12:30u lijkt de wind af te nemen. We accepteren de mededeling. We kunnen nu in alle rust de spullen aan boord brengen, de in-check doen en gezellig kletsen en kennismaken met Toon en Arnold.

Om 12:30u maken we klaar voor vertrek. We moeten eerst door de sluis en dan met de wind bijna in de rug, het is Noord Westen wind, op de fok richting Muiden. Kunnen we mooi even de boot leren kennen. De Bavaria 40 “Ouwe Reus”, stuurt goed en we lopen met gemak een knoop of 6/7. Geeft vertrouwen in de wedstrijd. Zijn we in ieder geval ruim op tijd binnen, rekenen we zo snel even uit. Het Markermeer ligt er onstuimig bij, maar dat deert ons niets. Wij zeilen lekker met een zonnetje in het gezicht op ons gemak richting Muiden. Voor we het weten zien we het Paard van Marken (de vuurtoren) en hebben we Pampus in het vizier. Voor Muiden rollen we de zeilen in (fok en grootzeil zijn rolzeilen) en varen we op de motor de haven in. We melden ons bij de organisatie en zij wijzen ons een plek aan waar we moeten liggen. Ik vaar achteruit naar de plek (wind in de kont) en op het goede moment draaien we bij en liggen langszij van één van onze ‘concurrenten’ in de wedstrijd. Om half zes de motor uit en hebben we onze eerste zeiltocht met de “Ouwe Reus” achter de rug.

Ons diner wacht op ons. Het wordt zuurkool met worst. Onze geschilde krieltjes willen niet echt garen, ondanks het feit dat ze eigenlijk al voorgegaard zijn (volgens de verpakking dan). Het mag de pret niet drukken. Toon kent geen zuurkool, maar wel sauerkraut. Na deze 1-ster-michelin-maaltijd, wacht ons de afwas. Ook dat gaat ons goed af.

Alef (De A van WHARS) komt nog even langs. Hij woont op 20 minuten van Muiden. We kletsen even gezellig en we besluiten nog even naar Muiden te lopen. Dat klinkt ver, maar is iets van 10 minuten. Op de zeesluis keren we om, nemen afscheid van Alef en kletsen nog even na met Toon en Arnold. Rond een uur of 12 duiken we dan ons nest in. Morgen moeten we fit zijn.

Enkhuizen – Muiden | De wedstrijd (toertocht) | Schellingwoude – Enkhuizen