Vrijdag 16 juni 2017. Vandaag vroeg wakker. We moeten ongeveer 30 mijlen varen en de boot moet voor 5 uur ingeleverd zijn. Gezien de wind wordt dat nog een uitdaging. Vandaag rest-ontbijt. We maken de restjes op en gelukkig hebben we nog veel restjes.

Afvaren doe ik in mijn eentje. Voorlijn los en dan het hekanker inhalen. Gaat redelijk goed, alhoewel ik tegen de gashendel aandruk en daardoor gaat de boot bijna tegen de rots aan, maar ja bijna. Gelukkig maar.

De baai uit en de zeilen uitrollen. Eerst even om een ondiepte heen en dan op weg naar Lidingo. De wind trekt zo nu en dan aan en dan lopen we gewoon 7,5 knopen en dat met soms maar 10 knopen wind. Volgens mij best goed. We varen weer door een prachtig stuk. Allemaal huizen en sauna’s op de kant en het ene huis nog groter dan het andere. De goudkust van Zweden lijkt het wel. Huizen van meer dan 1 miljoen euro. Niet voor mij weggelegd.

We gaan diesel tanken in Vaxholmen. 33 liter diesel verstookt. Zo ongeveer 3 liter per gevaren uur. Best zuinig voor een dieselmotor. Alef en Richard gaan boodschappen doen in Vaxholmen. We zetten ze bij de kade af en wij (Wim, Stan en ik) gaan nog een eindje zeilen. Na een klein half uurtje belt Alef ons op en halen we ze weer op. Dan nu toch echt de eindreis. Nog een paar mijlen en dan is het Zweedse avontuur weer voorbij. Omdat we nog een uurtje over hebben zeilen we eerst langs onze haven om na een uur er toch aan te leggen. Richard vaart de boot achteruit en de snelheid zit er goed in. Naar ons allermening iets te snel, maar het komt goed. De vrouw van de verhuur vindt het allemaal veel te snel en te ruig en ze is benieuwd of we altijd zo aan hebben gelegd. We maken een praatje, prijzen de boot en de vrouw controleert nog even of we de vuilwatertanks geleegd hebben. Dat blijkt zo te zijn. Ze kijkt een beetje rond en alles ziet er goed uit. Vorige week had ze Russen en die hadden er echt een zootje van gemaakt. Maar wij laten het netjes achter.

We mogen douchen ergens aan het einde van de haven. Alef heeft de sleutel gekregen en we gaan 1 voor 1 in het douchehok, behalve Stan want die had het weer anders begrepen.

We gaan uit eten aan het einde van de steiger (1 minuut lopen van de boot). We bestellen libanees eten en als we het krijgen smaakt het ook echt goed. Het uitzicht van Alef is meer dan goed. Het toetje valt tegen, maar niet alles kan lekker zijn. We praten nog wat na en besluiten koffie/thee te drinken op de boot. Stan betaalt en daarmee vereffent hij zijn schuld aanzienlijk. We hebben een moderne boordkas. We hebben namelijk een app die alle uitgaven bijhoudt. Erg handig.

Morgenochtend op 9 uur moeten we van de boot zijn. We gaan dan naar Stockholm en lopen daar dan een dagje rond. We vliegen om 19:50 richting Amsterdam en dan hebben we de vakantie weer achter de rug.

Ik kijk terug op een mooie zeilweek.

Totaal overzicht