Maandag 12 juni 2017. Het regent als we wakker worden. Gezelliger kan het niet worden. Eerst maar eens even douchen. Richard en Stan hebben gisteren ook gedoucht en toen was het water niet warm niet koud. Hopelijk hebben wij meer geluk. De douche is niet warm niet koud. Hetzelfde dus als gisteren. Maar zo even douchen is wel lekker.

Na het douchen lekker in de tent ontbijten. Gekookt eitje en lekkere Zweedse broodjes met kaas. Na het ontbijt afwassen en dan gooien we los. In de regen vertrekken is niet erg leuk, maar ja we willen vandaag meer naar het zuiden. De tent blijft nog even staan, maar na een tijdje is dat toch onhandig. Om 12 uur wordt het zonnig en kunnen we zeilen. De tent weg en de zeilen uitrollen en de motor uit. We maken lange slagen de zee op wat je kunt merken aan de golven. De wind neemt langzaam toe tot windkracht 5/6 en we reven de zeilen een beetje. In de verte zien we een donkere bui aankomen. Het lijkt erop dat ie net langs ons heen zal gaan, maar helaas. Zeilpak aan en dan komt de regen met bakken uit de lucht. Ook de wind neemt toe. We hebben vlagen van 25 knopen (windkracht 6). Vlak bij de kust besluiten we de zeilen in te rollen en tussen de rotsen door te varen. Lijkt ons toch iets veiliger.

We verlegen onze koers. We wilden eerst nog verder zeilen, maar Wim heeft een leuk baaitje gevonden in de buurt waar we nu zijn. Dus daar naartoe. Hekanker uit en touw aan de boom. Hekanker is nog een dingetje. Die houdt niet en Alef en Richard brengen het anker een eind weg. Dat gaat nog bijna mis. Alef blijf nog net aan het touw hangen, anders was ie achterover in het water gevallen. We zijn net te laat voor de foto. Ook het anker wegbrengen gaat tamelijk wild, maar hij ligt nu wel vast.

We gaan even allemaal aan land. Richard brengt ons 1 voor 1 naar de kant. Er is weinig te zien. Veel rotsen en korsmorsen die helemaal wit zijn. Dan maar terug naar de boot. Nu is Wim de schipper. Alef maak samen met Wim quacamole. Alef geen instructies en Wim voert uit en daarna is Wim helemaal trots. Zijn eigen gemaakte quacamole.

Na het eten, afwassen en koffie drinken en dan begint, net als altijd, onze hartenjager avond. De nootjes op tafel, ik aan een watertje en zo komen wij de avond door. Net als gisteren is Alef weer de winnaar. Hoe hij het doe, niemand weet het, maar hij flikt het keer op keer te winnen. We gunnen het Alef.

Het is ondertussen half twaalf en we gaan naar bed. Morgen niet al te vroeg op. Welterusten en tot morgen.

=====

Maandag 12 juni 2017. Stockholm -Dag3 – Sandhamn – baai
Wakker: 8:30
Regenachtig / Regen
Barometer: 995 hPa
Watertemperatuur: 11,8 graden
Log: 4046,9

Vertrek op de motor: 11:00u
Motorstand 907,7
12:00: zeilen uitrollen en motor uit (Motorstand: 909,3 | 1,6 Nm gevaren)
Zonnig, geen regen meer. Wind rond de 15 knopen. (windkracht 4) toenemend naar windkracht 5.

Aankomst in een baaitje (Nedergardsö): 18:00u
Motorstand 910,3 (Motoruren)
38,3 Nm gezeild.
Totaal: 68,9 Nm
Log: 4085,2 (Totaal: 38,3 Nm)