Zondag 11 juni 2017. Als ik om 5 uur even een bezoekje breng aan het kleine kamertje, zie ik dat het buiten totale mist is. Je kunt maar een meter buiten de boot kijken. In de verte hoor je de misthoorn van de ferries die voorbij varen.

Daarna staan we allemaal op om 8 uur.  Ik denk nog aan zwemmen, maar als ik de watertemperatuur lees (12,3 graden) dan die ik dat toch maar niet.

We ontbijten en vertrekken dan rond half tien richting SandHamn. In de kerstvakantie keek ik naar de mini-serie “The Sandhamn murders” (een Zweedse serie). Deze serie inspireerde ons om voor de vijfde keer een boot te huren en dan nu in Zweden. Eerst een uurtje op de motor en dan de zeilen erop. De wind neemt steeds meer toe en uiteindelijk halen 8.8 knopen snelheid en dat gewoon tussen de rotsen. Na een tijdje komen we op een iets ruimer water en neemt de wind ook nog weer toe. Voor ons ligt Sandhamn en met deze snelheid maak je veel mijlen. Het is half twee als we aanleggen in de haven. We liggen weer aan een mooringlijn en dan nu met de kont naar de steiger. Dan stap je makkelijker op- en af.

Nu we dan toch eindelijk liggen, maakt Richard hamburgers voor de lunch. Het is zijn specialiteit en we zitten allemaal te genieten. Het is weer erg lekker.

Na de lunch nog even rustig aan doen en dan gaan we het dorpje/stadje even in. Het is een rustig klein dorpje. Niets te beleven. We wandelen over zandpaden met rotsblokken tussen de huizen door. We lijken wel Chinezen in Giethoorn. Wim, Stan en Richard gaan terug naar de boot en Alef en ik lopen nog even door het dorpje op zoek naar de bakker. We ziet een hele hoge berg, een soort van zandberg. Na een stukje omlopen ‘klimmen’ we de berg op en kijken we heel mooi uit op de baai van Sandhamn.

Bij een groot aanplakbord zien we een foldertje voor de volgende serie van de Sandhamn Murders. Als Alef en ik zo met elkaar praten, maakt een Nederlands echtpaar contact met ons. We keuvelen even wat en dan lopen we naar de boot, waar de rest net de tent aan het opzetten is. We hebben een tent over de kuip waardoor we lekker droog in de kuip kunnen eten.

Alef kookt stampot witte kool met een beetje spitskool. De witte kool had nog een beetje een bite met daarbij een enorme karbonade met kruiden van de winkel en kruiden van de chef. Altijd weer erg lekker. 

Daarna dan de afwas. Gezellig met z’n tweeën afwassen. Dan koffie drinken en dan kaarten. Hartenjager is ons avond vermaak. Beetje nootjes, beetje pinda’s en totale gezelligheid. Meestal verlies ik dik en daar genieten de anderen dan weer van. Zo gaat de avond gewoon voorbij en gaan we rond 22:30 weer naar bed. Echt donker wordt het niet. Het blijft een soort van schemer.

Welterusten en tot morgen.

======

Zondag 11 juni: Stockholm – Dag2 – Kalvholmn – Sandhamn

Wakker: 8 uur

Watertemperatuur: 12,3 graden (te koud voor zwemmen)

Barometer: 1015 hPA

Motorstand: 906,7

Log: 4016,3

Vertrek: Kalvholmen (baaitje). 9:37 uur

Motor uit: 10:37 uur

Aankomst Sandhamn: 13:20 uur

Motorstand: 908,0 (Totaal motoruren: 1,3)

Gezeild: 4 uur

Afstand 11 juni: 20,4 Nm. (Totaal 30,6 Nm)

Log: 4046,9