3 november 2019: Terug naar Harlingen. Vijf uur gaat de wekker. Ik sta op en loop even naar de keuken. Ik neem mijn medicijnen en vraag wat de bedoeling is. We vertrekken rond half zes richting Vlieland. Ik eet een boterham of twee en dan het zeilpak weer aan. Ik ga naar buiten en het waait nog steeds goed. De kracht is er wel uit, maar het is nog steeds een windkracht 5.

De motor gaat aan. Trossen los en net buiten de haven hijsen we de zeilen. We zijn weer onderweg. Het gaat goed. We varen door de stokken. Ik let op of we niet over de stokken heen varen. Het gaat halve wind en een deel voor de wind.

Bij het Fransche gaatje gaan we naar binnen. Het wassende water maakt dat het kan. We hebben 1.15m nodig en er staat net iets meer dan 1.2m. We schuiven over de grond. Ik zoek de tonnen en stokken en uiteindelijk komen we rond 11:00u aan voor de haven van Vlieland. We laten de zeilen zakken en roepen de havendienst op, maar er komt niets terug. Dan maar gewoon naar binnen. Vol gas de bocht om en we landen weer netjes aan de kant. Wim loopt weer als een hinde naar het havenkantoor. Maakt zijn selfie en rent terug. Binnen 7 minuten gooien weer los en varen we de haven van Vlieland weer uit.

De zeilen erop en we zijn weer onderweg. Nu naar Terschelling. We steken recht over naar het Schuitengat. We hebben stroom tegen wind en de golven worden gewoon hoog. Ik schat een kleine meter. We zien een scherp jacht tegen de golven in boksen. Het ziet er echt geweldig uit. We varen langs de rand van de bank.

We zijn nog net geen uur onderweg als de haven van Terschelling al weer in zicht is. Siebe heeft contact met de havendienst en vraagt om een ligplaats voor een paar minuten. Het voorstel van Siebe vindt de havenmeester maar gewaagd, maar we moeten het zelf weten. Siebe wil niet tegen andere schepen aanleggen, maar gewoon aan de steiger. Hoe hij het doet zo doet ie het, maar het lukt hem wel. Er staan veel mensen. Wat is er aan de hand? Het is vast geen publiek voor de Waddenrace. Wim springt af en hij blijkt plotseling mee te doen met de Berenloop, een marathon die in hetzelfde weekend wordt gelopen. Allemaal klappende mensen om Wim aan te moedigen. Na de selfie weer aan boord en weg zijn we weer. We hijsen de zeilen en gaan binnendoor over de bank, maar helaas. Onze waterstand berekening is net niet goed en we lopen vast op de bank. Gelukkig reageert Siebe adequaat en we draaien een rondje en varen toch maar via de tonnen de Slenk in. Gelukkig dat we van de bank af kwamen.

Langzaam aan gaat de wind eruit. Om half drie is het echt niet meer te doen. We drijven achteruit en na een kort overleg besluiten we uit de wedstrijd te stappen. We bellen met de wedstrijdleiding. Helaas krijgen we een DNF (Did Not Finished). We starten de motor. De zeilen gaan naar beneden en we varen met een gangetje van 6 knopen richting Harlingen, waar we rond 18:00 uur aankomen. Het is al donker als we aankomen.

Al met al kijken we terug op een mooie Waddenrace 2019. Het was weer spectaculair. Het is toch een mooie afsluiting van het zeilseizoen.

Waddenrace 2019Vrijdag 1 november 2019Zaterdag 2 november 2019Zondag 3 november 2019