Enkhuizen. Vrijdag 3 november 2017. We vertrekken rond 10 uur vanuit Enkhuizen naar Harlingen. Er is nauwelijks wind en dus varen we tot zeker een uur of 1 op de motor richting de sluis van kornwerderzand. Rond een uur of 1 zetten we het zgn stagzeil tussen het schoenerzeil en het grootzeil. Het is een zeil van ruwweg 35 m2 en we krijgen een beetje vaart. We krijgen de smaak te pakken en hijsen ook de halfwinder. We varen voor de wind en varen met een reuze melkmeisje naar de sluis. Ondanks de weinige wind lopen we toch nog een 3 knopen. Best een mooi resultaat. 

Na de sluis zitten we op de Waddenzee en varen we richting Harlingen met een gangetje van 5 knopen. Langzaam aan wordt het donker. Rond 17:45u leggen we dan aan. 

Ik ben vandaag de kok van dienst en maak een lekkere macaroni schotel voor een man of 18. Ik kook thuis wel eens voor 10 mensen, maar 18 personen is toch wel een uitdaging. Ik bereid alles voor en kook uiteindelijk meer dan 2 kg macaroni en dat is toch wel goed opletten. Ik vraag Rene om even te blijven roeren zodat de macaroni niet aankoekt en 1 hele grote klont wordt. We eten tussen zes en half zeven en iedereen (echt waar) zit te genieten van de lekkere macaroni. 

Om zeven uur start het palaver en horen de schipper en 2 bemanningsleden de wedstrijdcommissie aan. We krijgen de regels uitgelegd en er wordt nog even wat aandacht besteed aan de kabellengte met het invaren in de haven. We krijgen de wedstrijdregels mee en het logboek die we moeten invullen.

Dit jaar gaan we gebruik maken van navigatiesoftware van winGPS PRO. We krijgen een korte cursus van Rene en dan begint de planning. Wat is de beste route voor morgen? We maken routes en discussiëren over allerlei varianten op hetzelfde thema. De wind schommelt tussen ZZO en ZZW, waarbij we dus met halve wind heel mooi naar Oudeschild kunnen zeilen. Vanuit Oudeschild  gaan we dan naar Den Oever, omdat volgens voorspelling de wind ondertussen gedraaid zou zijn naar ZW of W en dat is een mooie richting voor Den Oever. Ook is het gunstig voor wat het tij betreft. Vanuit Den Oever naar Vlieland en dan naar Terschelling door het Schuitegat. We rusten dan verplicht 4 uur op Terschelling en daarna terug naar Harlingen. Als alles uitkomt wat we gepland hebben dan zijn we rond 10 uur zondagochtend terug in Harlingen. Nog nooit hebben we de planning zo goed voorbereid en moe en voldaan gaan we dan rond half twaalf naar bed. Welterusten en tot morgen.