Waddenrace 2017 – Terschelling – Harlingen

Terschelling. 5 november 2017. 5:30u. De wekker houdt woord. Hij wekt ons netjes om 5 uur en we draaien ons nog 1x om. Ik sta op en langzaam komt er leven in de brouwerij, wel veel te langzaam volgens de schipper.  We moeten bellen met de wedstrijdleiding dat we weer verder gaan en dat de rusttijd er op zit. 

We starten de motor, gooien de trossen los en hijsen de zeilen. Buiten de haven de motor uit en we zijn onderweg naar Harlingen, maar schijn bedriegt. Er is zo weinig wind, dan we ondanks onze goede bedoelingen gewoon met 2 knoop stroom tegen achteruit geduwd en dus feitelijk achteruit zeilen in plaats van  vooruit. Het blijft een fascinerend gezicht. Een schip met volle zeilen die gewoon achteruit zeilt. Maar gelukkig komt de wind terug. en zeilen we gewoon met een gangetje van 5 knopen door de Slenk. Uit de Slenk gaan we via de Noord en West Meep naar de Blauwe Slenk. We hebben de zeilen over bakboord staan, maar als we richting Harlingen gaan varen dan moeten we gijpen, maar dat is toch wel onverstandig. Dus gaan we gewoon overstag en vallen dan flink af.

Het is ondertussen weer licht geworden en zien we de meest prachtige luchten. Ook zien we in de verte de regen met bakken tegelijkertijd uit de hemel vallen. 

De pollendam is in beeld en we varen nu recht op Harlingen af. Als we bij Harlingen aankomen begint het dan nog even te hagelen. Daar zaten we natuurlijk met z’n alleen op te wachten. Maar ja, we hebben het weer (gelukkig) ook niet zelf in de hand. Als we met de Kaat Mossel over de finishlijn zijn, dan moet er via de marifoon geroepen worden: “Kaat Mossel NU” en aan Wim de eer ons af te blazen.

We finishen om 12:30 met hagel in de boot. Nederland op zijn smalst. We zijn allemaal erg gelukkig. We zijn nog nooit zo vroeg gefinisht. Uiteindelijk finishen we als laatste met 24 gezeilde uren (28 uur en 7 seconden inclusief 4 uur verplichte rust).