Oudeschild. 4 november 2017. 15:20u. Nog steeds is de wind ons gunstig gezind. We gaan richting Vlieland. Met een snelheid van 6 knopen over het scheurrak en de omdraai naar het Inschot. Alles verloopt vlekkeloos, maar richting het Schuitegat gaat het toch minder goed. De wind is gedraaid en we hebben de stroom behoorlijk van opzij waardoor we enorm weggezet worden. We gaan laveren, maar bij het overstag gaan worden we gewoon teruggezet naar onze vorige positie en zeilen we dus een paar keer zonder het echt te willen over hetzelfde stukje water en zien we bij elke overstag dezelfde boei. Op de navigatie tracking lijkt het er zelfs op dat we gijpen in plaats van overstag gaan. De stroming neemt langzaam af en uiteindelijk maken we winst met de slagen.

Het is langzaam aan donker geworden. We varen op zicht en op de verlichte boeien. Het was vanochtend volle maan en het levert hele mooie foto’s op. De maan schittert op het water. 

We hadden onderweg besloten naar Terschelling te gaan en daarna naar Vlieland, maar dat blijkt echt onverstandig. Als we eerst naar Terschelling gaan, dan komen we gezien de wind en de stroming niet meer in Vlieland. We draaien het besluit terug en we gaan toch naar Vlieland. Ruim voor de haven van Vlieland laten we de zeilen al zakken. Niemand begrijpt waarom we dat nu al doen, maar helaas kunnen we niet meer terug. De motor aan en dan richting de haven. We moeten echter wachten, want de Dageraad ligt binnen en dan kunnen wij er niet bij. Als de Dageraad buiten is, dan maken wij vaart en varen we naar binnen. We liggen daardoor best wel laat in de haven, zodat de loper de selfie kan gaan maken. Uiteindelijk is het 23:35 als we vastliggen aan de kade.