De Kaat Mossel Onder Zeil
De Kaat Mossel Onder Zeil

Het is de 20ste Waddenrace. Een bijzondere race. Zelf doe ik nu een paar jaar mee en ik geniet van het varen op de Waddenzee. De Waddenzee is toch onze mooiste zee.

Al heel vroeg zit ik in de trein van Wezep naar Amersfoort en dan met de intercity naar Enkhuizen. Mooie reis door diverse landschappen. Vooral na Amsterdam wordt het echt mooi. Reizen door het echte Hollandse landschap van water en (w)eilanden.

Dit jaar varen we met een nieuw schip, de Kaat Mossel uit Lelystad. Vrijdag 31 oktober ligt de Kaat Mossel in Enkhuizen. Het is een mooie dag. Het zonnetje schijnt en we maken kennis met de nieuwe maat. Hij legt van alles en nog wat uit. Alle lijnen hebben namen gekregen. De ene naam iets beter gekozen dan de andere naam.

We gooien los en gaan het IJsselmeer op richting de sluizen van Kornwerderzand. Er staat een matig windje, moet genoeg om de Kaat Mossel goed te leren kennen. Ik schat zo in dat we met een 4 á 5 knopen door het water schieten ;).

Het zonnetje staat hoog aan de hemel. Het is fris, maar toch ook aangenaam. Rond half vijf varen we dan door de sluizen en de Waddenzee op. Je ruikt in de sluizen de zee al. Dan vind ik altijd een mooi moment, van zoet naar zout. De sfeer is ook anders. In de verte ligt Harlingen. Met deze wind nog een kleine 2 uur varen. Het is donker als we aankomen in Harlingen. We zoeken een mooie plek tussen alle andere schepen.

We genieten van de avond. Langzaam aan komen alle andere bemanningsleden ook aan boord en het wordt steeds gezelliger. Tot in de late uren wordt er kennisgemaakt en gekletst en ge-ouwehoert. Om half twee in de nacht duik ik dan toch mijn kooi in. Moet tenslotte een beetje fit zijn voor de race van morgen(ochtend). Welterusten.

================================================================
Terug naar Waddenrace overzicht | Enkhuizen-Harlingen | Dag 1 | Dag 2 | Terug naar huis
================================================================