VU gaat virtuele wereld onderzoeken

AMSTERDAM – De Vrije Universiteit in Amsterdam opent een vestiging in het online spel secondlife. De VU wil in daar onderzoek doen naar de invloed van virtuele werelden op de echte.

Bovendien wordt op de VU-campus, die donderdag de virtuele deuren opent, onderwijs gegeven. De universiteit heeft er een collegezaal, maar is vooral op zoek naar nieuwe manieren om onderwijs en onderzoek te verrichten. “We willen niet alleen bestaande concepten toepassen in nieuwe media,” legt projectleider Frans Feldberg uit.

“Studenten, onderzoekers en docenten kunnen binnen Second Life ook gezamenlijk onderzoekend leren, bijvoorbeeld door middel van pilotstudies en het houden van experimenten.”

Onderzoek

De VU houdt zich al langer bezig met virtuele werelden zoals Second Life. De nieuwe campus moet daarbij gaan helpen. Zo onderzoeken sociale wetenschappers hoe gebruikers zich identificeren met hun ‘avatars’, en bestuderen economen of bewoners van virtuele werelden dezelfde loyaliteit aan merken vertonen als in het echt.

Second Life is een driedimensionaal online computerspel, waarin gebruikers een virtueel tweede leven kunnen leiden. De wereld kent onder meer een eigen economie, die draait om de eigen munteenheid, de Linden Dollar.