Visserijdagen Harderwijk (1)

Het ochtend glorenAan het eind van augustus is traditioneel de Harderwijker Visserijdagen. Dit jaar wordt het voor de 25ste keer georganiseerd. Ook wij zijn er weer. Donderdagavond rond een uur of zeven ben ik in Harderwijk. We pakken de slaapzakken uit de auto en parkeren daarna de auto bij de haven.

Het is een lekkere avond en we zitten gezellig te keuvelen op de botter. Om twaalf uur gaan we naar bed. Ik slaap goed. Ik bel Floris om kwart over zeven op om hem te feliciteren met zijn achste verjaardag. Ik ga daarna nog even liggen en rond acht uur zijn we weer aanwezig. Het zonnetje schijnt al goed, maar er is totaal geen wind. Dat is dan weer minder.

We gaan om half elf naar het pallaver (wedstrijd-info). We zitten in de raadszaal van het stadhuis van Harderwijk. Echt op stand dus. Alle schippers zijn er. Terwijl wij de wedstrijdbaan uitgelegd krijgen, wordt er in het restaurant “De haven van Harderwijk” de bedrijven gekoppeld aan de schepen.

Om elf uur staan de eerste gasten van het bedrijf al op de kade. We hebben “boer speeltoestellen“. De catering is al gebracht. De fotograaf maakt een foto van de bemanning met het bedrijf en dan vertrekken we naar de startplek op het Wolderwijd.

We liggen op startplaats 29. De wind is totaal weg. We liggen te dobberen rondom het anker en zo nu dan drukken we de botter even achter het anker. Dan klinkt op twaalf uur het startschot. We hijsen de zeilen (grootzeil en fok) en halen het anker uit het water. We liggen stil. De fok staat over stuurboord, het grootzeil over bakboord. Een wonderlijk gezicht. Naast ons begint de bemanning het schip vooruit te bomen. Het is ongeveer 1.5m diep dus dat is goed te doen. Wij laten het erbij. We dobberen en vragen ons af of we vandaag verder komen dan het eiland.

Onder de dijk zien we ineens een bootje wat wind krijgen en binnen een paar tellen is die windvlaag ook bij ons. Er is dan toch een beetje wind opkomst. De zeilen bollen en de botter begint te lopen. Niet hard natuurlijk, maar alles beter dan een hele middag op dezelfde plek drijven. Ik schat dat het tussen windkracht 2 en 3 inzit.

We halen het eiland niet in één keer. We gaan overstag en hebben de zeilen over stuurboord. In een druk veld met boten is dat altijd opletten geblazen. Als je de zeilen over bakboord hebt dan heb je voorrang. Het betekent dus dat wij als het zo uitkomt moeten uitwijken voor botters die de zeilen over bakboord hebben. We wijken één keer uit voor de EB 1 en moeten overstag gelijk met de UK12. We liggen nu gunstig voor het eiland. We draaien op het eiland heen en de wind trekt iets aan. We liggen rond de 16e plek in het wedstrijdveld. We lopen de eerste botters al weer voorbij. We moeten met ruime wind richting de boei bij Zeewolde. Het begint nu op een wedstrijd te lijken.

Bij de boei moeten we gijpen en het is even een spannende situatie. Er komt een botter tussendoor en wij moeten wijken. Maar het komt allemaal weer goed. We liggen goed op koers. We lopen nog wat botters voorbij, maar als we dicht bij de finish komen, neemt de wind weer iets af in kracht, waardoor we net niet de GT13 kunnen pakken. We worden afgeblazen op de 11e plek in het veld. We zijn tevreden. We laten de zeilen zakken en besluiten even lekker te gaan zwemmen. Een aantal mensen van boer speeltoestellen en een deel van de bemanning springen in het toch wel frisse water.

Rond half vijf zijn we terug in de haven van Harderwijk. Er kan nog een drankje genuttigd worden in “De haven van Harderwijk” waar ook de uitslag bekend zal worden gemaakt. Ik ga samen met Karel naar huis, omdat Floris vandaag acht jaar geworden is. Rond 10 uur zijn we weer terug. Ik ga nog even met Karel naar de skatebaan. Hij wil mij nog even wat stunts laten zien en daarna naar bed. Morgen weer een dagje zeilen, maar dan iets vrijblijvender en met relaties van de Stentor.