Zondag 18 juli 2010.

Bestemming: Nord Meganisi (Baai Ormos Abelike)
Vertrek: 11 uur

Helder blauw water We worden gewoon op tijd wakker. Het is al lekker warm en Karel, Coen en Floris willen gaan zwemmen. Ze duiken aan het einde van de steiger in het water. Net als ik er ook in wil komt de havenmeester met zijn snelle boot. We mogen hier niet zwemmen. Te gevaarlijk. Helaas.

Om 10 uur melden we ons voor de eerste briefing. We maken kennis met alle andere flottielje gangers. Ik geef iedereen een hand en hoor heel veel namen. Ik ga ze vast niet allemaal onthouden. Dan trapt Simo af. Hij toont ons op de kaart de plek waar we vandaag naar toe gaan. Hij geeft allerlei opties en mogelijkheden voor leuke strandjes en baaitjes.

Na een koffie en cola voor de kinderen vertrekken we om 11 uur richting onze bestemming. Er staat een matig windje. Eerst moeten we door het kanaal van Lefkas. Zo’n 6 kilometer op de motor. Is ook wel even goed om te wennen aan het schip. Aan het einde van het kanaal rollen we de zeilen uit. Zowel de fok als het grootzeil zijn rolzeilen. Erg gemakkelijk. Je kunt alles vanuit de kuip bedienen.

We zeilen zo’n 5 knopen per uur, maar weldra valt de wind weg. We dobberen in het stille zeer blauwe water. Het lijkt met of je met je boot gewoon in een aquarium aan het zeilen bent. Als het zeilen dan niets wordt, dan maar lekker zwemmen. We halen de duikbrillen en snorkels uit de verpakking en duiken lekker in het warme water. Het water is 29 graden. Bijna warmer dan in een zwembad.

Om zes uur zeilen we de baai Ormos Abelike in. We strijken de zeilen en gooien voor het eerst het anker uit. Het gaat ons niet erg goed af. De boot naast ons biedt uiteindelijk hulp aan en geeft ons een tip wanneer we het anker moeten laten vallen. Dan zwemmen we een achterlijn naar de kant en maken deze vast aan een rots. Met de lier spannen we de kabel, maar dan trekken we de boot steeds dichter op de kant. Dat kan ook niet te bedoeling zijn. Dan nog maar een keer ankeren. We halen de achterlijn weer in en halen het anker elektrisch weer op. Dan komt Simo ons helpen. Hij gooit eerst zijn eigen anker uit en daarna brengen wij op zijn advies ons anker uit. We varen achteruit en komen precies naast hem te liggen. Ik breng opnieuw de achterlijn naar het rotsblok en nu liggen we echt goed. We krijgen nog vele dagen de kans om dit te oefenen. Uiteindelijk zullen we het wel leren. Het is gewoon een kwestie van veel doen.

We gaan eten in de Pirate bay taverne. Het is erg gezellig. Ik maak kennis met Jos en we kunnen het direct goed vinden. De gezelligheid zit er direct al in. Teunie kletst met Annemieke, de vrouw van Jos. Om half twaalf brengt Karel ons weer met de dinghy (bijboot) naar de boot terug. We duiken ons bed in en ik ben binnen no-time vertrokken naar dromenland. Het was een eerste dag met veel indrukken. Als alle dagen zo zijn, dan teken ik er voor.

Zeemijlen van deze dag: 10 Nm | Totaal van de hele reis: 10 Nm

Terug naar dag-overzicht | Dag 1 | Dag 2 | Dag 3