We moeten vroeg opstaan. We gaan over zee naar Vlissingen en we willen natuurlijk de stroom mee hebben. We vertrekken om 8 uur richting de roompotsluis. Het regent een beetje (soms iets meer). Maar het mag de pret niet drukken. Na anderhalf uur varen zijn we dan bij de sluis. We hoeven niet te wachten. We gaan zo de sluis in.

Na de sluis zetten we het grootzeil en een eerste rif. Omdat dit voor ons de eerste keer op zee is kijken we een beetje de kat uit de boom. P1000659Voor het eerst de zee op is toch echt heel leuk. Nu kijk je vanaf een bepaalde afstand naar het strand en zie je de kust eens op een heel andere manier. Als we voorheen op het strand stonden en dan iemand zagen zeilen konden wij ons eigenlijk niet voorstellen dat het leuk was op zee. Nu zijn we dus van mening veranderd. Op zee zie je het weer echt goed aankomen.

Wij varen het mooie weer tegemoet. Andere schepen varen het slechte weer in. En dan hebben we onze eerste zeezieke Floris. Het is een redelijke zeegang en als je dan onderin de kajuit zonder zicht op de horizon de hele tijd je concentreert op het DS-lite of iPhone schermpje dan is het bijna logisch dat je misselijk wordt. We horen Floris vragen om een emmer en we zijn er net op tijd bij. We nemen hem mee naar buiten waar hij nog een hele tijd geniet van het zeeziek zijn. Roger stelt voor dat hij gaat slapen, maar dat wil hij niet. Na een tijdje valt ie dan toch in slaap. Hij ligt lekker onder een kleedje en naast hem de emmer. Dan krijgt ook Karel last van zeeziekte. Hij hoeft niet echt over te geven, maar een emmer is toch ook wel handig. Ook Karel ligt na een tijdje om de bank te slapen. We kijken ook op de goudkust van Domburg. Leuke vakantiehuisje op het strand. Het levert ons in ieder geval een schitterende foto op.

P1000678

Om half twaalf varen we de Westerschelde op richting Vlissingen. We hebben ook nu de stroom weer mee en dat scheelt ons dus mooi in snelheid. Ook nu weer prachtige luchten en mooi zicht op de kust. Om één uur zien we Michiel de Ruijter staan bij het havenhoofd van Vlissingen. We varen richting de haven en leggen de boot met de kop in de wind en strijken de zeilen. We doen de standaard routines: Stootwillen uit de ankerbak, aan elke kant 4 stootwillen op hangen, Achterlijnen klaarleggen, Voorlijnen klaarleggen en de dikke bertha ophangen aan de achterkant. We hebben contact met de havenmeester en krijgen te horen dat we in box 10 moeten gaan liggen. We varen ook nu weer de box iets voorbij. Zetten de motor in de achteruit en varen dan de box in. Teunie en Karel stappen dan af. Leggen de achterlijnen om de kikkers op de steiger . We trekken de lijnen strak met de lieren en komen zo vrij in het midden van de box te liggen. We leggen nog een achterspring en dan nog even de walstroom voor de nodige amperes. Al die apparaten die weer stroom verbruiken.

Omdat het ietwat een rommeltje is in de boot, pak ik even de stofzuiger. Ik zet de stofzuiger aan en na 1 minuut klapt de stroom eruit. Waarschijnlijk gebruiken we nu toch al te veel amperes. De jongens lopen naar de havenmeester en die geeft ons voor 1 euro in plaats van 6 ampere, 10 ampere. Ik ga weer verder met stofzuiger en ja hoor de stroom valt weer uit. De jongens weer naar de havenmeester. Oeps vergissing, wel gezegd van de 10 ampere, maar nog niet gedaan. Ik weer verder met stofzuigen. De stroom valt uit. De jongens weer naar de havenmeester. We betalen 1 euro 50 bij en dan hebben we 16 ampere. Het stofzuigen gaat weer verder. Wel een uitdaging stofzuigen op een boot. Maar uiteindelijk komt het dus goed.

Het is kermis in Vlissingen. We komen dus vol in het geluid van een kermis te liggen. En het is niet zomaar een kermis. Het is een joekel van een kermis. Het lijkt wel of heel Vlissingen is uitgelopen voor de kermis. We horen dat om half elf er vuurwerk wordt afgestoken. Ook hier staat weer heel Vlissingen op de dijk voor het Arsenaal. En dan begint het vuurwerk. Minstens 20 minuten wordt het ene na het andere mooie vuurwerk de lucht in geschoten. Het is prachtig om te zien. Vooral de dikke knallen waarmee het vuurwerk ontploft. Niet te filmen.

P1000717 P1000723

Na het vuurwerk lopen we nog even over de kermis en we kijken onze ogen uit en we kunnen lopen over de koppen van de mensen. Karel en Floris gaan nog in de Superstar, een reusachtig rondraaiend ding waar je helemaal door elkaar geslingerd wordt. Snap je toch niets van. Zeeziek worden van golven van 1-1.5m en dan wel gewoon in de Superstar te stappen. Daarom snap ik dus niets van zeeziekte. We lopen met z’n allen richting de boot en gaan dan onder zeil. Morgen weer vroeg vertrekken, omdat we anders niet eerder dan rond 12 uur de haven weer uit kunnen in verband met laag water. Voor nu: welterusten.