Dag2: Naar Bruinisse (vanuit Willemstad)

P1000476 We zijn redelijk vroeg wakker. We eten gezellig met zijn allen aan de tafel. Om half tien lopen we naar het mooie vestingstadje Willemstad. We moeten even wat boodschappen doen bij de Jumbo. Willemstad is echt een leuk plaatsje. Als we weer terug komen is de schipper reeds aanwezig. Zijn naam is Roger (spreek uit Rodger). We gaan de hele week met hem door Zeeland zwerven met dit fantastische schip, een Dufour 40.

We hebben geen haast en pakken eerst de rubberboot in die naast ons in het water ligt. Nadat we de lucht eruit gelaten hebben moet ie in een soort van tas. Niet echt handig, maar na wat geklungel past ie er toch in. Dan nog het geknustel om hem in de bakskist te krijgen. Maar goed het lukt ons uiteindelijk. Krijgen we te horen dat de bodem ontbreekt en dat de bijbehorende buitenboord motor het ook niet doet. Dus de rubberboot kan van boord. Net als de buitenboordmotor. Moet ie dus weer uit de bakskist. Zo blijf je in beweging.

We moeten het water nog bijvullen en dan nog diesel tanken. Uiteindelijk varen we rond één uur voor het eerst uit met de Faro. We leren direct al een handigheidje om zonder veel trammalant en stress uit de box te varen.

We varen op het Hollands diep naar de Volkerak sluisen. De eerste van de vele sluizen die we vandaag nog tegen zullen komen. Na de Volkerak sluis varen we op de motor tegen de wind in richting van de Krabbersgat sluis. Daar moeten we toch redelijk lang wachten, maar het is wel gezellig. Na de Krabbersluis varen we dan op de Oosterschelde richting Bruinisse. In de sluis van Bruinisse liggen we weer met een aantal “bekenden” van alle andere sluismomenten. Ook liggen er een behoorlijk aantal zeeverkenners. We gezellig altijd om te zien.

We varen rond half zeven de sluis uit. Voor ons vaart een zeeverkenner. We wijken iets te ver uit met als resultaat dat we vastlopen en ook niet een beetje maar echt. Roger zet de motor nog even flink in zijn achteruit, maar geen beweging meer in te krijgen. We melden ons met de marifoon bij de sluiswachter. Ondertussen komt er een jachtje aangevaren die ons wel wil proberen los te trekken. We hebben er niet veel vertrouwen in, maar goed we wagen een poging. Roger bedient de motor en het roer en wij staat met zijn allen zo ver mogelijk voorop de boot. Na één poging liggen we weer vrij van de grond. We zijn opgelucht. Alles lijkt het nog goed te doen en hebben we geen schade opgelopen. We varen nog een paar meter en dan liggen we in de super gezellige spiksplinternieuwe jachthaven van Bruinisse. De haven is nog in aanbouw, dus het is nog niet de gezellige haven die het over een paar maanden zal zijn.

Gelukkig heeft Teunie ondertussen het eten klaar en kunnen nadat we ons plekje gevonden hebben direct aanvallen. Want honger hebben we wel na zo’n dagje varen. Ondanks het feit dat we niet gezeild hebben, was het toch weer een prachtige dag op het water.

We hebben nog zin aan zwemmen en duiken in het grootste zoutwatermeer van Nederland. Blijft altijd een rare gewaarwording. Dat het water zout is.

We babbelen nog wat na en dan duiken we de kooien in. Op naar een mooie zeildag op het Grevelingenmeer.