Vaders meer ‘whizzkid’ dan hun zoon

Leuk stukje uit de automatiseringsgids. Ik wist het altijd al en ik merk het elke dag.

Ouders denken wel dat hun kinderen vaardiger zijn op de computer dan zijzelf, maar als het gaat om de moeilijker taken blijken vaders hierin beter te zijn dan hun zonen. Dit staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), gemaakt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. 

Het SCP vroeg aan leerlingen in het voortgezet onderwijs en hun ouders hoe ze thuis omgaan met computers.

Gezinnen zonder computers zijn een zeldzaamheid geworden en bijna allemaal hebben ze een breedbandverbinding. Moeders zeggen zelf dat ze thuis het minst handig zijn met de computer. 

Ouders schatten de vaardigheden van hun kinderen, die veelal zijn opgeroeid met de computer, veel hoger in dan hun eigen vaardigheden, maar ook hoger dan de tieners zichzelf inschatten. De ouders denken ook te positief over het gedrag van hun kind. Acht van de tien ouders denken dat hun kind de computer wekelijks of nog vaker gebruikt voor huiswerk, maar slechts zes op de tien tieners zegt dit zo vaak te doen. Slechts 4 procent van de ouders denkt dat hun eigen kind pest via msn, terwijl 12 procent van de tieners aangeeft dat wel eens te doen. 

Bijna alle tieners gebruiken het communicatiemiddel msn, zeven op de tien dagelijks en zes op de tien doen dit langer dan een uur per keer. De helft van de tieners heeft nieuwe mensen leren kennen via internet en van hen heeft driekwart deze mensen in het echt ontmoet. Volgens het SCP geeft het rapport geen grond voor de vrees dat jongeren geïsoleerde raken door de computer: “Eerder breidt het sociale leven van de jongeren zich uit via internet.” 

Staatssecretaris Frank Heemskerk van EZ gaat het rapport benutten voor zijn campagne Digibewust. Hij wil voorkomen dat jongeren zich kwetsbaar maken door te makkelijk informatie over zichzelf te geven op internet. (anp)