P1110862Spakenburg. 3 juni 2011. (Foto’s). Vanavond de solexrace. Iets waar ik elk jaar toch weer naar uit kijk. Meer dan 10 jaar geleden werd door een aantal lokale, enthousiaste Solexbezitters het plan uitgewerkt om met hun gemotoriseerde vehikels een race te houden rond de Oude Haven. Deze ludieke actie is inmiddels uitgegroeid tot een traditie, waarvoor deelnemers uit heel Nederland zich aanmelden. Het simpele begrip ‘Solexrace’ is dan ook vervangen door de naam ‘Nationaal Solextreffen’ en de wedstrijd is een niet meer weg te denken onderdeel geworden van ‘De Zuidwal’, het grootse zeilevenement rond Hemelvaartsdag.

De grap zit vooral in de originele manier waarop de deelnemers worden geacht zich uit te dossen en verder doet ieder op zijn of haar manier een gooi naar de prijzen. De hoofdprijs is een wisseltrofee, maar er is ook een originaliteitprijs en een pechprijs en last but not least een Miss Solexverkiezing!

Dit jaar weer een paar leuke verschijningen. Zo zag ik roodkapje, een neaderthaler en Mario en zijn broer voorbij komen. Ook Assepoester met 1 muiltje kwam voorbij. Echt lachen hoe mensen zich verkleden. Later op de avond is er in de tent nog een live-band en zelfs daar kom je onder het publiek nog gewoon de verkleedpartijen van de solexrace tegen. Het is toch een magnifiek gezicht als je dan roodkapje ziet dansen.