Snotteren op werk kost vermogen

NEW YORK – Personeel dat uit puur plichtsbesef hoestend en proestend toch op het werk verschijnt, kan de baas veel geld kosten. Dit zogeheten ‘presenteïsme’ kost werkgevers in de Verenigde Staten liefst $180 miljard per jaar, zo blijkt uit onderzoek.

niezen.jpgDe kosten zitten hem vooral in de lagere productiviteit van kwakkelende werknemers, langere ziekteduur en de verspreiding van ziektes onder gezonde collega’s. Volgens onderzoeker Brett Gorovsky van bedrijfsinformatieleverancier CCH noemt 56% van de personeelschefs presenteïsme inmiddels een probleem, tegen 39% twee jaar geleden.

Hoewel moeilijk te meten, schatten experts dat in de VS liefst twee derde van de zieke werknemers toch aan de slag gaat omdat er te veel werk op ze ligt te wachten. Een andere veelgenoemde reden is het gevoel van onmisbaarheid of schuldgevoel om de collega’s met extra werk op te zadelen. In de VS speelt mee dat veel werknemers geen goede ziektekostenverzekering hebben en dat 100% aanwezigheid wordt beloond.