Schaatsen en dun ijs

IJs op Veluwemeer IJs op Veluwemeer IJs op Veluwemeer

Vandaag in jaren weer eens lekker schaatsen (Fotoalbum). Onze buurman heeft alle schaatsen weer lekker scherp geslepen. We rijden naar het landje in Elburg. Langs het weggetje (fietspad) staat een enorme lange rij met auto’s en nu maar hopen dat er geen auto voor ons hek staat. We doen het hek van het slot en rijden naar de voorkant. Er staan al een aantal mensen op het ijs.

Dan gaat de telefoon. Mijn andere buurman wil ook komen schaatsen met de familie en of we het hek even open willen doen. Het begint behoorlijk gezellig te worden. Ik doe mijn schaatsen onder en schaats in jaren weer eens lekker op natuurijs.

Voor Floris is het ook één van de weinige keren dat hij op de schaats staat. Hij heeft de noren geleend van mijn buurman en gewapend met een stoel doet hij zijn eerste schaatspogingen. Het is een grappig gezicht. Na een tijdje kan hij het ook wel zonder stoel.

Schaatsen met stoel Schaatsen met stoel

We hebben koek en chocolademelk en na een tijdje schaatsen heb je ook wel zin aan iets warms. Er staat een beetje wind en de zon schijnt volop. Dat maakt het nog net een beetje aangenaam.

Koek en sopie Koek en sopie

Karel en Coen hebben nog niet veel zin aan schaatsen. Die hebben het hoofd bij het vuurwerk. Ze hebben vuurwerk meegenomen en de één na de andere knal krijgen we om ons heen. Ze hebben van die baby-pijltjes en die leggen ze op het ijs, aansteken en dan als een raket vliegt het pijltje met een behoorlijk gil over het ijs. Fantastisch vinden ze het.

Ik ga nog even samen met Wim en Rick richting Elburg. Er zijn hele mooie stukken ijs bij en soms lijkt het wel erg dun. Ergens halverwege komen we op een stuk ijs waar de scheuren in schieten als wij er op schaatsen. We gaan terug naar een veiliger stuk ijs. Maar goed we kunnen het niet laten. Toch nog maar eens verder schaatsen. Het is erg ondiep water. Ik schat zo’n 10 cm water nog onder het ijs en wat kan ons gebeuren. We staan nog even stil en zeggen dat het dus wel meevalt met de dikte van het ijs. Wim schaatst iets bij ons weg en zakt dan ineens door het ijs. HIj valt helemaal voorover op het brekende ijs in het water. Rick schiet in de lach en zakt er dan zelf ook doorheen. Ik heb nog geluk. Ik schaats snel naar een stuk dikker ijs en dan snel naar huis.

PC302999 PC303000

Wim trekt snel alle natte kleren uit en krijgt van een ieder van ons wel iets warms. Loopt het allemaal toch nog weer goed af. We rijden naar huis en dan rijdt er nog een oude man mijn zijspiegel van de auto af. Dus al met al een geslaagde middag schaatsen. Morgen nog maar weer eens schaatsen.