P1020706Muiden, 19 juni 2015. Ik kom rond 9:00 uur aan in Muiden. Vandaag ga ik meedoen met de Ronde om Noord-Holland 2015. Ik doe voor het eerst mee. We zeilen op het Markermeer, IJsselmeer, Waddenzee en Noordzee richting de finish in IJmuiden. We zitten in startgroep ORC1 en starten om 12:30. Genoeg tijd nog om even de laatste puntjes op de i te zetten. We varen de haven uit, hijsen de zeilen en het gaat direct lekker. We lopen zo’n 8 á  9 knopen zonder al teveel trim. Dat beloofd wat als we wel de zeilen trimmen. We maken de start van de tour-groep mee en melden ons dan bij het meldschip. Blijkbaar geef je hiermee aan dat je daadwerkelijk mee doet in de wedstrijd. Over de marifoon horen we al de eerste aanvaring.

We maken ons klaar voor het vijf minuten sein. We zetten onze eigen startklok en wachten het signaal af. Dan begint het. Een luide toeter en de wedstrijd gaat beginnen. Het aftellen is begonnen. Willem stuurt strak. na 1 minuut het vier-minuten signaal en dan 2 minuten niets. De spanning stijgt. De schepen komen dichter bij elkaar en dan het 1-minuut signaal. We gaan overstag en zeilen strak langs de startlijn en dan halverwege de startlijn, de wedstrijd begint. We denderen met 9 knopen de startlijn over. We zeilen net als bijna iedereen over stuurboord. We proberen ruimte te maken. Scheelt veel vuile wind van andere jachten.

We zeilen eerst een parcours op het Markermeer, zodat alle zeilers in IJmuiden niet verdeeld over de hele dag binnen komen. Eerst naar een bovenwindse boei, dan naar het Paard van Marken (mooi in de steigers) en dan een slag richting Lelystad en weer terug. Het gaat goed. We liggen voor ons gevoel net in het midden van het veld, maar het is niet helemaal duidelijk (of helemaal niet) wie van alle schepen om ons heen in onze klasse zijn gestart.

We hebben een mooi voor de winds rak. Onze gennaker is helaas gescheurd en overvaren, waardoor we het rak af moeten kruisen. Om ons heen schieten de gennakers en spinnakers naar boven. Ondanks de gigantische hoeveelheid vierkante meters zeil er bij lopen ze niet op ons uit of in. We blijven lekker in het midden zeilen.

P1020703P1020704

We loeven op bij de boei en zeilen richting Enkhuizen. Rond vijf uur door de finish bij Enkhuizen. We zijn tevreden. Zeilen zakken en motor aan. We varen richting de wachtsteiger van de sluis. Net als we liggen, kunnen we naar binnen. het is behoorlijk druk in de sluis.

Na de sluis besluiten we even een stukje rust te nemen. Paul heeft thuis lekkere lasagne gemaakt en die staat ondertussen lekker in de oven. De lasagne smaakt ons goed en dan is het weer zover.

Ik vaar de Westwind van de rustplaats richting het startpunt voor deel twee. We hijsen de zeilen en varen full speed op de motor richting start. Precies op het goede moment de motor uit en gaan. We zeilen richting de eerste boei en loeven dan strak om de boei op richting Medemblik. We maken een paar slagen en dan gaat het richting Kornwerderzand en dan de Lorentzsluizen. Leon waarschuwt ons voor een ondiepte voor de deur van Makkum en een paar seconden voelen we de kiel aan de grond. Even iets afvallen tot we weer 40 cm water onder de kiel hebben en dan oploeven richting het finish schip.

Langzaamaan is het donker geworden. In de sluis valt de regen met bakken naar beneden en zijn we echt voor het eerst zeiknat. Ondanks de straffe wind, kan de regen toch recht naar beneden vallen. Magisch.

2015-06-20 04.19.59Om het Wad is het even zoeken. We hebben 2 knopen stroming tegen, maar we kunnen aan de wind varen. We hoeven niet te kruisen in het smalle water. We letten op blinde tonnen en varen van verlichte boei naar verlichte boei. Het levert altijd een discussie op wat we waar zien knipperen. Gelukkig hoeven we alleen te luisteren naar Leon. Hij weet de weg (de volgende groene en rode knipperende boei). Alleen maar luisteren naar Leon schrijf je makkelijker op, dan gedaan in de praktijk. Toch lukt het ons. ;). We lopen een aantal schepen in.

Rond een uur of half twee ga ik onder zeil. Even een paar uurtjes rust. In de verte zie in Texel en Den Helder al liggen. Ik slaap als een blok en ben om half vier weer wakker.

Ik ben weer fris en fruitig. Het is niet echt donker. In de verte een beetje donkere wolken met daarboven een blauwe lucht zonder zon. We varen rond de 140 graden aan de wind (als je dat zo zegt) en kruisen een beetje af. Met een redelijke golfslag achter ons is het best lastig stabiel op koers te zeilen. We schommelen enorm. Maar langzaamaan went het. Het doet mij denken aan de CAMR2012 op het skagerak.

 2015-06-20 04.20.14 2015-06-20 05.36.57

Het is niet echt donker meer. Ik zie alle lichtjes van Bergen. Om half zes komt de zon langzaam onder de wolken vandaan. Je zou zo maar denken dat het een mooie zonnige dag wordt, maar helaas. In de verte ligt IJmuiden. Met een gangetje van zeven knopen varen we richting de finish. In het kanaal ligt nog een laatste boei op een zeer lastige plek aan lagerwal. Met een straf windje is dit best een onlogische plek voor deze boei. Na de boei nog een halve mijl en we zijn gefinisht. Het is een uur of zeven. We hebben de ronde om Noord-Holland uitgezeild. Ik ben trots op mijzelf. Goed gedaan.

We zoeken een plekje in de haven. Willem stuurt strak achteruit de box in. We missen de lijnen aan de voorste meerpalen, maar niet getreurd, even vastleggen achterop en langzaam aan gas vooruit en we draaien gewoon naar de voorste meerpalen. Aanleggen is toch kinderspel ;).

Leon vult de laatste gegevens in, zet zijn handtekening en vraagt mij ook te tekenen als bemanningslid. En daarmee is ons lot verzegeld. De uitslag moeten we afwachten, maar ik ben tevreden over de tocht. We zijn uiteindelijk een gelegenheidsteam en in dat licht hebben we het goed gedaan. We eindigen uiteindelijk op de 15e plek.

Uitslag-ORC1

Al met al een mooie tocht, mooie wind en een goed team. Ik heb er weer van genoten om onder leiding van Leon een zeiltocht van zo’n 120 Nm te hebben afgelegd. Tevreden ga ik naar huis.