Rijksmuseum Leiden

leiden.jpgVandaag een dagje naar Leiden. We hebben een tussenstop bij een tante van Teunie. Die woont in Utrecht. Om klokslag 11 uur zijn we er en de koffie staat klaar. We hebben het gezellig, mede dankzij Erik. We gaan om half één even op Kanaaleiland een kroketje halen. De jongens gaan mee. Veel verbazing over de mannen in lange jurken (echte Turken). Die kom je echt niet tegen in Wezep. Als ik tegen Floris zegt dat ik ook zo’n jurk ga dragen zegt ie: “dan lachen ze je allemaal uit in Wezep”.

Om kwart voor twee rijden we weg richting Leiden, waar we al rijdend over de N11 rond half drie aankomen. In het Rijksmuseum voor Oudheden is een tweetal (eigenlijk een drietal) leuke exposities:

anchhortento_scan_van__anchhor.jpg pc288107.JPG

Het is een prachtig museum met een prachtige collectie. Beneden is er veel te zien rondom de Egyptenaren. Hoe ze leefden, wat ze deden en hoe de dood hen eigenlijk elke dag bezig hield. Er zijn veel beelden en wat ons opvalt is dat er ruim duizend jaar hetzelfde wordt gemaakt. Er is weinig vooruitgang te zien in wat de Egyptenaren in die 1000 jaar deden. Wel grappig als je kijkt wat er bij ons in de afgelopen 100 jaar aan verschillende kunst uitingen zijn geweest.

Op de eerste verdieping kom je in aanraking met de Kelten. Een cultuur ontstaan in de buurt van het huidige Zwitserland zo’n 2500 geleden en zo verspreid is over Europa. Je kunt jezelf een ecard sturen met daarop een heuse Kelt op de achtergrond. Ik zet een Keltische helm op en maak een foto.

glas_romeinse_parfumflesjes_kleu.jpgOp de tweede verdieping is er de tentoonstelling over glas. Spreekt mij minder aan. Er worden films vertoond hoe verschillende technieken gebruikt worden voor het blazen van glas. Veel glazen voorwerpen uit de Egyptische tijd.

We eten nog even bij de Big M (nou ja als je dat eten kunt noemen) en om half acht zijn we thuis. We hebben een kleine 300 km achter de rug. Echt een vakantiedag dus. Cultuur snuiven dus. Al met al weer een culturele dag.