IMG_2223Harlingen 4 en 5 februari 2012. Terwijl het buiten hard vriest en iedereen in de ban is van het schaatsen, heb ik mij opgegeven voor een cursus Reisvoorbereiding, Routering en Planning bij de Zeezeilers van Marken in Harlingen.

In de trein op zaterdagochtend reis ik van Zwolle naar Harlingen via Leeuwarden door een prachtig wit en vredig landschap. De sneeuw ligt als een mooie witte deken over Nederland. Ik kijk zo nu en dan even met WeatherPro naar de temperatuur en op alle plaatsen waar we stoppen is het nooit onder de 15 graden. Het is dus wel echt koud.

In Harlingen-Haven maak ik nog wel even een paar foto’s van de haven. Een mooie strakke blauwe lucht om half tien in de morgen.

Bij de zeezeilers aangekomen zijn er al een aantal mannen aan de koffie. Ik geef iedereen even een hand en pak dan zelf ook maar even een lekker bakje koffie. Daar ben ik wel aan toe. Langzaam aan komen er steeds meer mensen bij en schaatsen, de Elfstedentocht is toch wel het belangrijkste onderwerp. Om tien uur begonnen we. Er zijn twee cursusgroepen. De eerste groep komt voor een dagje basis meteo en wij komen voor een tweedaagse.

De eerste dag staat in het teken van de voorbereiding van de reis. Waar wil je naar toe?  Wat is je doel? Wat weet je van verschillende havens en stel dat je bedoelde haven niet gehaald wordt, waar ga je dan naar toe? Welke beslismomenten/punten zijn er?  Allemaal zaken waar je in de reisvoorbereiding rekening mee kan houden.

We krijgen allemaal een reeds almanak voor ons en we zoeken eens even wat havens op. Scheveningen is echt wel een rottige haven als je dat zo leest. Vanaf NW6 moet je er eigenlijk niet meer naar binnenvaren. We schrijven een aantal zaken op een reisvoorbereidingsformulier. Dat is handig. Tijdens de reis hoef je dan niet op een ongelukkig moment weer in alle boeken te duiken, maar kun je eenvoudig op een schema zien hoe bv de stroming is. Het leuke van zo’n voorbereiding is dat er niet één goed antwoord is. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Na een dagje stoeien met de Reeds heb je wel een indruk gekregen van de reisvoorbereiding. Om half acht is het gedaan met de pret en stoppen we met het cursusdeel. Ik heb een kamer geboekt in hotel Centraal in de Brouwersstraat. Eigenlijk om de hoek bij de Zeezeilers. Ik had geen zin om rond een uur of half elf aan te komen in Wezep, in mijn bed te duiken en dan om half acht weer met de trein naar Harlingen te reizen.

Uiteindelijk zijn er nog een man/vrouw of negen over en we besluiten lekker met elkaar uit eten te gaan. We eten in het eetcafé Nooitgedacht. Het wordt nog heel gezellig zo met elkaar. We wisselen nog wat verhalen uit, laten foto’s van mooie schepen zien en vertonen videos van snel scheurende raggende boten. Het uit eten gaan is totaal onverwacht, maar uitermate gezellig.

Om tien uur staan we allemaal weer buiten. Wensen elkaar een goede nachtrust en ik loop naar het hotel. Ik heb een leuk klein eenpersoonskamertje. Ik zet de laptop nog even aan, laat de foto’s nog even synchroniseren met de iCloud en ga om half twaalf lekker onder zeil. Het was een leerzame dag. Morgen weer een dag.