Punteren

Punterwerf WildeboerVandaag de punter van een kennis vanuit Giethoorn naar Elburg zeilen. De weersvoorspellingen zijn niet optimistisch. 60% kans op regen. Maar als we het nu niet doen, dan kan het pas weer eind augustus en dan kan de punter net zo goed in Giethoorn blijven liggen.

Om kwart voor acht rijden we richting Giethoorn. Het is ongeveer drie kwartier rijden. Onderweg nog een flinke regenbui. Om half negen zijn we dan bij Wildeboer. De punter ligt in de werkloods. We sluiten de benzinetank aan op de motor en ruimen de punter even wat op. Alles weer netjes op zijn plaats zodat we er geen last van hebben tijdens het zeilen of varen op de motor.

Dan varen we weg. Door de nauwe slootjes richting het kanaal. We hebben de wind recht van voren dus zeilen zit er nog niet in. Het waait behoorlijk hard en we zoeken een beetje de luwte op. We moeten geschud worden in de Beukersluis. Het verval is meer dan één meter. In ons geval gaan we één meter omhoog. We varen nu over het Meppelerdiep richting Zwartsluis. Als we onder de brug doorkomen en het Zwarte water op varen, lijkt het of de wind nog iets aangewakkerd is. We hebben de wind nog steeds pal op de kop, ondanks het feit dat we al behoorlijk gedraaid zijn van richting.

VluchthavenNa Genemuiden gaan we even een haventje in. Even de benen strekken en een plasje doen. De punter levert altijd wel een praatje op. Ook nu weer. Er komt een man op ons af. Hij praat op een speciale snelheid. Snel is het niet, het is lekker traag. De man meldt dat ie 67 jaar is en alle tijd heeft. Dat moet ook wel als je zo traag praat. Hij zou gewoon blijven slapen en pas morgen weer verder gaan. Hij realiseert zich blijkbaar niet dat je niet zo maar slaapt in een punter. Dan voegen ook anderen zich bij het gesprek. Ze raden ons aan om via het Ganzediep en dan naar Elburg te varen. Op het Zwarte Meer staan behoorlijk grote golven. We volgen de raad op.

Om bij het Ganzediep te komen, varen we over de goot. Het eerste deel is eigenlijk gewoon een stuk van het Zwarte Meer maar dan vlak bij de kant. De wind staat nu iets rechts op stuurboord. Ik word bij elke golf overspoeld met liter waters tegelijkertijd. Ik ben drijfnat. Het water loopt iets bij mijn kraag in naar binnen. Het tweede deel van de goot komt uiteindelijk uit op het Ganzediep. Het is op de Goot en het Ganzediep een  stuk rustiger. We kunnen daar weer behoorlijk in de luwte varen en dus even bijkomen.

 In de Goot Grafhorster Visserijdagen

We komen ook langs Grafhorst. Blijkt dat ze daar net vandaag de Grafhorster Visserijdagen hebben. De drie botters uit Kampen liggen er en wij besluiten ook even aan te leggen. Even een pause. We kopen een hoosvat. We hebben veel water in de boot.

We varen verder richting de Ganzensluis. Er liggen veel mooie plekjes langs het Ganzendiep. Leuk om dat zo eens van het water af te zien. Vanuit de Ganzensluis kom je uit op de IJssel. In de nieuwe buitenhaven zetten we de mast op de punter. Als we straks op het Vossemeer komen kunnen we eindelijk zeilen.

Om kwart voor twee varen de IJssel op. De IJssel afvaren is nog een hele tocht. Nu hebben we de stroom mee en de wind weer recht op de kop. We krijgen weer veel water over ons heen. Na bijna twee uur varen of eigen douchen verlaten we dan de IJssel en varen het Vossemeer op.

Zeilen met de punterIk zet de fok erop en daarna het grootzeil. Ik zet de spriet (een punter heeft meestal een spriettuig) en we varen bijna voor de wind richting Roggebotsluis. De rust die er is zonder de motor. We genieten er van.

Na de Roggebotsluis hebben we de wind weer tegen. Ik ruim de zeilen weer op en we varen weer verder op de motor. Bij Elburg nog één keer de mast naar beneden en dan zitten we na een dag varen eindelijk weer op vertrouwd terrein. Om kwart over zes komen we dan bij de ligplaats van de punter. We ruimen alles op en leggen het dekkleed over de punter.

Uiteindelijk hebben we dus zo’n 8 uur gevaren en hebben we genoten van het mooie weer. Geen regen gehad, wel water van onder maar niet van boven. Moe, maar voldaan zit ik thuis om half acht op de bank.