Punter

PunterVandaag de punter ophalen in Giethoorn. We rijden over de snelweg (met TomTom) naar Giethoorn. Ik ben altijd weer onder de indruk van het landschap. Bij Wildeboer staat de punter al op de trailer. De bedoeling is dat we de punter op het landje zo van de helling af laten glijden, maar nu we de punter zien, twijfelen we daar nu toch sterk aan. We overleggen even wat en het lijkt ons toch verstandiger om bij YachtCentre Elburg de punter maar gewoon in het water te laten hijsen. Ik bel en ze kunnen vanmiddag wel. De punter weegt zo’n 800 kg en je voelt wel dat je iets achter de auto hebt.

Om één uur zijn we in Elburg. We drinken een bakje koffie en eten een gebakje. Dan naar Yachtcentre Elburg. De mensen zijn nog weg voor de lunch en wij maken de punter vaarklaar. Dan gaat hij er in. We moeten nog benzine kopen voor de motor en we kopen nog wat landvasten en dan varen we richting het landje.

Voorzichtig onder de brug door van Elburg. Het lijkt alsof we er niet onderdoor kunnen, maar we hebben een kleine 30 cm ruimte. Het past dus net. We varen over het ondiepe water naar de rietkraag, omdat het daar net iets dieper is. Ondanks dat loopt de motor steeds langzamer en komen we steeds minder vooruit. Dan de zeilen erop. Daar is de punter ook voor gemaakt. Lekker zeilen.

Het even uitzoeken hoe het allemaal moet maar na tien minuten hebben we de gang er goed in, ondanks de weinige wind die er is. De wind is erg gunstig en we zeilen in één keer naar het landje. Echt mooi zeilen zo’n punter. De zwaardjes aan de zijkant van de punter doen goed hun werk.

Dan leggen we de punter aan, tuigen hem weer af, dekkleed erover en we laten ons even terug brengen naar Elburg. De auto staat nog bij YachtCentre Elburg. De trailer moet nog terug naar Giethoorn. Ik bel naar huis en daar staat een BBQ op ons te wachten. Daarna rustig over de snelweg naar Giethoorn. Er is niemand thuis bij Wildeboer. We rijden nog even Giethoorn in om een bakje koffie te drinken. We willen naar de fanfare, maar we gaan naar Fratelli, een leuk Italiaans restaurant tegenover de Fanfare. Beetje in de stemming komen voor de komende weken van de vakantie in Italië.

Om tien uur richting Wezep en om half elf ben ik thuis. We kijken terug op een leuke dag met de punter.