Punter naar Giethoorn (1)

PA190069 Vandaag gaan we punter naar Kampen brengen (Foto’s). De punter moet uiteindelijk naar Giethoorn. We varen dus in 2 etappes:

  • Eerste etappe -> Elburg – Kampen.
  • Tweede etappe -> Kampen – Giethoorn.

Ik heb de havenmeester van “de Nieuwe Buitenhaven” in Kampen al gebeld en er is plek (zat).  Mijn vader brengt ons met de auto naar het landje. We hebben van alles en nog wat bij ons. Naast de versnaperingen voor onderweg ook voldoende benzine voor de motor. Je moet er toch niet aan denken dat je met dit koude weer zonder benzine op het water komt te zitten.

Ik haal het dekkleed eraf en hang het roer aan de boot. Ik start de motor. Dit gaat electrisch, dus niets trekken aan een koord, maar gewoon een knopje indrukken. Na meerdere pogingen start de motor. Hij moet even warmlopen.

We varen weg rond half twaalf. Het weer is goed. Zo nu en dan schijnt de zon en er is een beetje wind (windkracht 3), maar zoals vaker hebben we de wind tegen en moeten we dus varen op de motor.

De Hanzelijntunnel vordert gestaag. Ze zijn er maar druk mee. Er ligt een zandschip die al voor een groot deel gelost is. Het achterschip ligt al hoog terwijl de kop van het schip nog behoorlijk laag ligt. Een grappig gezicht zo’n scheef schip.

Om kwart voor één zijn we bij de Roggebotsluis. Het duurt altijd weer een hele tijd voordat je er uiteindelijk door bent, maar we hebben nog de hele dag, dus geen haast. Uit de sluis zet ik de mast er weer op en Teunie geeft gas, maar het gaat bijna fout. Ze realiseert zich niet dat de helmstok gewoon los op het roer ligt en door een verkeerde beweging haalt ze de helmstok van het roer. We varen met een redelijke snelheid richting de dijk. Teunie schrikt en weet even niet meer wat te doen. Ik zet de motor in z’n vrij en stuur even aan het roer van de dijk af. Al met al hebben we het weer overleeft.

PA190079 PA190084

Dan richting Kampen. Op de IJssel zetten we het zeil. De motor uit en even de rust van het zeilen. Na een klein half uurtje zeilen is het weer gedaan met de pret. De wind valt weg achter de bomen en varen we verder op de motor. Het is druk op de IJssel. Veel zandschepen varen ons voorbij. Allemaal zand voor de Hanzelijn.

Om half vier varen we “De Nieuwe Buitenhaven” in. We leggen de punter aan en gaan naar het Havenkantoor om de betaling voor de ligplaats te regelen. We zoeken een mooi plekje en ruimen alles op. Daarna het dekkleed er weer over. Ondertussen is mijn vader gearriveerd om ons op te halen en terug naar huis te brengen.

Morgen verder!

  

Bron: Picasaweb Hans Bastiaan