Kampen. Zaterdag 26 juni 2010. (foto’s) We worden rond half acht wakker en het is helemaal blauw en bijna geen wind. Maar goed beter een zonnetje en geen wind dan een onweersbui. Om 8 uur is er een schippersontbijt en ik eet een lekker broodje ei met spek. Na de koffie wordt het schipperspalaver gehouden. We krijgen de regels te horen en de wedstrijdbaan en omdat er heel weinig wind is mogen we alle zeilen bijzetten. Dit jaar voor het eerst een startlijn en we varen op tijd.

Rond kwart over negen komt onze groep aan boord. Het zijn een aantal mannen van de Struikfabriek (je weet wel van: t’is struik, t’is struik, t’is struik dat ik gebruik). Om half tien varen we dan richting het startveld. Eerst de IJssel af en dan bij het IJsseloog de zeilen erop en richting de startlijn. Tussen 12:00 en 12:15 moet je over de startlijn zijn en wordt de tijd genoteerd.

Bij de startlijn aangekomen is het een dringen van jewelste. Iedereen moet door een kleine ruimte. We liggen redelijk gunstig als we over de startlijn zeilen. We zeilen naar de eerste boei. Om die te halen moeten we echter nog wel een keer overstag. Nadeel is dat we dan de zeilen over stuurboord hebben en dat we dan aan iedereen voorrang moeten verlenen. We zoeken het juiste moment voor overstag op. We gaan overstag, maar dan gaat de wind nog iets meer liggen en komen we niet meer op snelheid.

P1080685 P1080684

Van rechts nadert een botter waar dus voorrang aan moeten verlenen. Eerst proberen we overstag, maar door de geringe snelheid lukt dat niet. Dan er maar achterlangs. Dat gaat maar net en we hebben daardoor onze mooie positie wel verspeelt.

We liggen met de eerste ronde op de 16e plek en daarna moeten we nog een rondje. We zetten alle zeilen bij en halen ook nog een paar con-collega’s in. Uiteindelijk eindigen we op de 13e plek. Het had beter gekund, maar we hebben wel weer een leuke wedstrijd achter de rug. We hebben weer veel plezier gehad met de groep.

We strijken de zeilen, varen richting Kampen en zoeken weer een geschikte plek in de haven op. Op het terrein van de botterwerf staat een grote tent en daar krijgen we lekker nog een chineesje aangeboden. Net als elk jaar staat rond 6 uur de prijsuitreiking op het programma en net als elk jaar wordt die tijd nooit gehaald. Uiteindelijk zitten we om 8 uur aan het eten.

We ruimen de rommel in de botter nog wat op en rijden dan richting Wezep. Maandag gaan we vanuit Kampen naar Ketelhaven, waar we dan met de schoolklas van Teunie een dagje gaan zeilen op het Ketelmeer.