Oostwal 2007

In de havenIk ben rond half acht wakker. Floris is ook wakker. Hij heeft voor het eerst geslapen op de botter. Hij heeft goed geslapen. Om half negen staan we in de rij voor het schippersontbijt.

We eten brood met spek en ei en drinken een paar pakjes koffie. Omdat het schitterend weer is gaan we lekker buiten zitten op een bankje uit de wind en in de zon.

Als we terug lopen naar de botter is het al lekker druk. Overal zitten de groepen al op de verschillende botters. Onze groep komt er ook aan. Ze hebben koffie, broodjes, haring met uitjes, paling en drinken bij zich. Zelf hebben we ons startnummer en de wedstrijdbaan.

wedstrijdbaanOm tien starten de eerste de motoren en loopt de haven langzaam weer leeg. We gaan op weg naar de Ketel. Het waait flink. Zelf denk ik windkracht 5. Om half twaalf komen we bij de startlijn aan. We hebben startnummer 14. Het ankeren gaat niet erg makkelijk. Er is een behoorlijke zeegang en het 10 minuten sein klinkt al. Om twaalf uur worden we afgeschoten. We lichten het anker en varen over stuurboord weg. Althans dat is de bedoeling. Onze buren denken er in het gewoel iets anders over. We gaan weer overstag en we maken een eerste ‘klap’ richting de tweede boei (KM). Met de verrekijker zoeken we de boei op. Maakt het iets makkelijker om beslissingen te nemen wanneer we weer overstag moet.

De groep aan boord doet al voor de zevende keer mee aan de Oostwal en dat is te merken. Ze doen direct mee met alle taken aan boord en het is al heel snel zeer gezellig. We rondom als 10e de eerste boei. Niet slecht in het veld van 35 botters. We varen voor de wind als de broodjes op tafel komen en de haring wordt opgegeten. We ronden de derde boei en varen terug naar de eerste boei. Het veld is behoorlijk uit elkaar geslagen. Omdat het weer het toe laat varen we nog een tweede ronde en ook hier eten we na het ronden van de  tweede boei de paling op. Wat is dat toch goed geregeld op zo’n dag. Je hebt je natje en je droogje en ook nog een schitterende zeildag.

terug naar KampenUiteindelijk finishen we als 14e. We zeilen nog tot ver op de IJssel. Het is een prachtig gezicht als je zo achteruit kijkt. Alle botters met de zeilen. Ziet er zeer indrukwekkend uit.

We leggen aan in de buitenhaven, niet de nieuwe, omdat we vroeg naar huis willen. We willen uiterlijk half zeven weer terug varen richting Elburg. Het schippersdiner is traditioneel een lekker chinese maaltijd. Als we navragen wanneer we gaan eten, krijgen we te horen dat het rond half acht zal zijn. Dat is te laat voor ons. Dus eten we nog wat lekkere rode poon en sommigen onder ons diverse hamburgers (ik niet). Om zes uur starten we de motor en varen terug naar Elburg. Om half tien zijn we weer terug en worden we opgehaald. We kijken terug op een schitterende dag zeilen. De eerste wedstrijd van dit jaar is zeer succesvol afgesloten. Tot volgend jaar.