Onderhoud aan de botter

Aankomst Spakenburg. Zaterdag 22 mei 2010. Vandaag naar Spakenburg om mee te helpen aan het onderhoud van de botter. Het is een prachtige dag. Veel zon en beetje wind in de haven van Spakenburg.

Teunie en Floris gaan ook mee en die gaan fietsen in de omgeving van Spakenburg. Ze gaan fietsen naar Eembrugge, Soest, Baarn en dan weer terug naar Spakenburg. Het is prachtig fietsweer.

Als we aankomen bij de werf van Nieuwboer in Spakenburg is het eigenlijk net of je gewoon in een museum aan het werk gaat. De werf zelf is er al sinds 1829. Aan stuurboord zijn een drietal gangen verwijderd. Leuke is dat je nu ziet hoe de botter eigenlijk is opgebouwd. Gelukkig doet de scheepswerf dat werk.

Mijn zwager is al aan het werk. De botter is nu gelakt. De laklagen gaan eraf en de botter wordt nu in de harpuis gezet. Harpuis geeft de botter een ietwat stoerdere uitstraling en het onderhoud ervan is ietwat makkelijker.

Ik help eerst even met het afbranden van de lak van het roer. Mijn zwager doet even voor wat de bedoeling is en daarna ga ik zelf aan slag. Je moet goed opletten voor brand. Omdat je met een brander de oude laklagen verwijderd, heb je daarna een mooi ‘stapeltje’ lakkrullen die dus heel makkelijk vlam vatten. Ik heb een emmer met water klaar staan voor het geval dat. Ze nu en dan even wat water over de krullen.

Tussen de middag eten we een lekker visje (wijting) en gaan daarna weer flink aan het werk. Vanaf de letters van de botter naar achteren tot aan de klamp moet alles eraf . Aan stuurboord gaat het makkelijker dan aan bakboord. En de zon brandt er ook lekker op los. De warmte van de brander en de warmte van de zon. Ideaal.

Om kwart over vier belt Teunie op. Ze staan bij de brug van Eembrugge en Floris is ziek geworden van een slecht gevallen kroket. Of ik ze even op wil halen. Ik klop de rommel van mij af en rij richting Eemsdijk over de dijk naar de brug bij Eemsbrugge. Wat een prachtig tochtje. Leuke huizen langs de rivier de Eem. Ik zet de fietsen achterop de fietsdrager en we rijden terug naar Spakenburg. Ik ga nog even verder met werken, maar Floris wil toch echt  graag naar huis. We drinken nog een bakje koffie en dan gaan we rond kwart voor vijf terug naar Wezep (ook mooi).