Nationaal bevrijdingsmuseum

Floris houdt zijn spreukbeurt over de oorlog, de tweede wereldoorlog wel te verstaan. Dus voor de informatie naar het Nationaal bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Na het middag eten vertrekken we. Groesbeek is toch nog best een eindje rijden. Ligt ergens achter Nijmegen. Eénmaal in de buurt, rijden we toch door fantastische landschappen.

Om 2 uur precies rijden we de parkeerplaats op. We eten nog even een koek en drinken nog wat. Buiten staat een Sherman tank en een luchtafweergeschut. De jongen klimmen erop en willen er natuurlijk mee op de foto.

P3073495 P3073494 P3073488
En dan naar binnen. We geven bij de kassa de museumjaarkaarten af en zo komen we gratis het museum in. Er is een filmzaaltje waar eventueel een film draait zegt de mevrouw bij de kassa. Dat eventueel blijkt NU te zijn. Er is een groep en die heeft een rondleiding door het museum en dan begint de rondleiding met een film. Hebben wij even mazzel. Wij gaan helemaal vooraan zitten. De film gaat over Operatie Market Garden.
 
Ook nu weer loopt Teunie een oud klasgenootje uit Elburg tegen het lijf. Het begint traditie te worden. Laatst in Naturalis ook al. Moet ook niet gekker worden. Ben je meer dan 100 km van huis. Maar goed ondanks dat blijft het grappig.

Na de film lopen we door het leuk opgezette museum. Het eerste deel behandelt de periode voor de oorlog en in de oorlog. Daarna een deel over de bevrijding en daarna de wederopbouw. Er is veel te zien en Floris en zijn vriendje Matse genieten met volle teugen. Vooral het Waaloffensief is in een mooie panorama prachtig weergegeven. Een soldaat die een kameraad helpt (lijkt al dood, dus reddeloos verloren), maakt veel indruk op de jongens.

P3073523 P3073522 P3073524

Om kwart voor vier drinken Teunie en ik een bakje koffie en drinken de jongens cassis en cola. Teunie tekent nog iets van het prachtige landschap en uitzicht op een velletje papier. Ook de jongens pakken pen en papier erbij en gaan nog even een vliegtuig tekenen met allemaal paratroopers.

We kopen nog wat spulletjes in het winkeltje bij het museum, trekken de jas en rijden dan nog even naar de “Groesbeek War Semetery”. Ligt bijna naast het museum. Al die graven en soms erg jonge jongens die er liggen (18, 19 jaar).

Dan nog naar huis. Het is weer druk op de weg, maar we komen weer gewoon heel thuis. De jongens maken thuis de tekening nog even verder af en gaan samen achter de computer om de spreekbeurt samen verder uit te werken. Want daar was het natuurlijk allemaal voor te doen.