Naar Kampen (Oostwal)

Vandaag is het dan weer zover. We vertrekken richting Kampen om daar om zaterdag deel te nemen aan de Oostwal, een race met 35 botters. Het belooft een regenachtige dag te worden met harde wind. Het eerste is niet leuk, het tweede wel.

Om kwart over tien vertrekken we uit de haven van Elburg. Aan het einde van het kanaal trekken we de fok erbij en zeilen we richting Roggebotsluis. De wind is vlaagerig en draait in verschillende richtingen. Als de wind de fok ‘pakt’, lopen we ook direct zo’n 6 á 7 knopen en dat alleen op de fok. Bij de tunnel voor de Hanzelijn strijken we de fok en varen we na 15 minuten wachten de Roggebotsluis in. Er ligt een groot motorschip voor ons in de sluis. Ze komen uit Urk en maken even een praatje.

Na de sluis het grootzeil erbij en het gaat erg hard. We liggen schuin en dit is pas echt zeilen. Achter ons wordt het steeds donkerder, maar het trekt aan ons voorbij. Een machtig gezicht. Je ziet de regen uit de wolken vallen.

We varen richting de ketelbrug en vallen iets af. Dan gaan we overstag en varen om het Slibdepot (IJsseloog). Er staan golven van meer dan een meter naast ons. Echt een schitterend gezicht. Dan moeten ook wij eraan geloven. De wind neemt toe en we besluiten de zeilen te laten zakken. Net als we klaar zijn, krijgen we een behoorlijke regenbui over ons heen.

We varen recht tegen de wind in en de golven breken op de steven van de botter. We varen de IJssel op en het stopt met regenen. Als we onder de Eilandbrug doorvaren, trekken we toch de fok er nog maar even bij.

Om vier uur varen we de Nieuwe Buitenhaven in en leggen de botter vast. We worden welkom geheten door de havenmeester. We moeten zo ver mogelijk naar achteren, omdat er nog meer dan 30 boten in de haven moeten kunnen.

We lopen even de stad in. Ik koop een zeiljas en een leuk T-Shirt en we eten een visje. ’s Avonds krijgen we te horen met welk bedrijf we morgen gaan varen. In eerste instantie zijn we reserve-schip. Niet leuk dus. Om elf uur gaan we nog even naar de tent en is er een live-band. Op het bord staat dat we alsnog een bedrijf hebben toegewezen gekregen. We zingen met de band mee en liggen om 23:59 in bed. Het was weer een leuke dag.