Museum Catharijneconvent

kruisridder-achtervolgt-vijand.jpgOmdat we toch net een andere auto hebben en we er wel eens een grote rit mee willen maken, spreken we om half elf af bij een tante van Teunie die in Utrecht woont. We drinken koffie en de kinderen spelen leuk in de speeltuin en om één uur vertrekken we richting het museum Catharijeconvent.

Tot en met morgen (zondag 8 jan) staat Museum Catharijneconvent in het teken van de kruistochten. Een combinatie van circa 100 historische objecten en replica’s uit Europese musea vertelt het verhaal van de middeleeuwse kruistochten naar het Heilige Land en het verblijf aldaar.

Van pelgrimsinsignes tot granaten, van kruisridders tot kompas
In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de pelgrimstochten en de bloedige strijd met de Arabieren. Tevens laat de tentoonstelling zien dat de westerlingen in een verfijnde beschaving terecht kwamen en op het gebied van cultuur en wetenschap nogal wat konden opsteken van hun oosterse buren. Zo is te zien hoe uitgebreid de deskundigheid van de Arabieren was op het gebied van o.a. de chirurgie.

Ridderordes
In de expositie worden diverse ridderordes uitgelicht, die in de tijd van de kruistochten zijn ontstaan om pelgrims tijdens hun reis te beschermen. Een aantal van deze ridderordes bestaat nog steeds. Eén daarvan is de Johannieter Orde, de vroegere bewoners van het Catharijneconvent.

Kruistochten in spijkerbroek
Speciaal voor jongeren heeft het museum een ‘experience room’ ingericht. Hierin zijn spannende rekwisieten te zien, zoals de teletijdmachine uit de film Kruistocht in Spijkerbroek, naar het wereldberoemde boek van Thea Beckman. Deze film zal in 2006 uitkomen.

Na het museum bezoek nog even langs de grachten wandelen en in leuke kleine winkeltjes kijken. We zien een hele leuke houten bank om een tv op te zetten in Emma b. (www.emma-b.nl). Nu staat de tv op een iets te hoge kast.

We zijn om half zes weer thuis. Het was weer een leuke en leerzame middag.