Mooi

RosanderpolderVandaag kijken voor Floris voor een bootje. We denken erover om een optimist te kopen, maar we horen van veel mensen dat je beter een iets grotere boot kunt kopen. Leren ze ook in zeilen en kun je langer met de boot doen. Op marktplaats staat een mooie finnjol. Ik bel en we kunnen langs komen. We moeten naar Arnhem/Oosterbeek naar de Rosandepolder.

Eerst brengen we Karel weg naar Burnside in Deventer. Een overdekte skatehal. Het is prachtig weer dus we rijden via Zutphen naar Arnhem over de oude weg, een zeer toeristische route. Wat is Nederland toch mooi. Om één uur rijden we de parkeerplaats op van het bezoekerscentrum van de Posbank. We eten er een broodje en genieten ondertussen van het zonnetje.

We rijden richting Oosterbeek en het is even zoeken, maar na een tijdje hebben we het gevonden. We moeten bij een woonboot zijn. Het is er prachtig. De woonboten liggen in een grintgat met een open verbinding met de Rijn. Ik zou er zo kunnen wonen. Direct aan het water en de stad op vaarafstand.

finnjol.jpgDe finnjol ligt op een plateau en we halen het dekkleed eraf. Hij ziet er redelijk uit, maar het eerste probleem doet zich al voor. Het roer steekt zo’n 60 cm meter diep en kan niet opgehaald worden. Op het Veluwemeer is het maar 40 cm diep en dus moet het roer vervangen worden door een ander roertje. Daarnaast is er wel wat achterstallig onderhoud. De boot ligt al een jaar onder het kleed en er is nooit mee gezeild. De zeilen zijn prachtig. Mooie kwaliteit. We besluiten de boot even op te tuigen en een stukje te zeilen. Het is een makkelijk op te tuigen boot. De boot heeft één zeil en zonder al te veel poespas heb je het zeil gehesen. Dat is wel anders in de 470.

De boot is onrustig. Hij wil wel en met de wind in de zeilen, moet ik al snel in de banden hangen om de boot in toom te houden. Ik ben zelf erg enthousiast, maar of dit nou de boot voor Floris is, begin ik toch wel te betwijfelen. Terwijl ik zeil, vaart de eigenaar met een schitterende motorboot achter me aan met de kinderen en Teunie aan boord. Coen wil eigenlijk veel liever een motorboot dan een zeilboot, dus het aanbod om mee te varen slaat hij niet af.

We hebben een gezellige middag. De eigenaar is zelf gediplomeerd zeilinstructeur en heeft prachtige verhalen over zeiltochten vanuit de Middelandse Zee over de Golf van Biskaje naar Nederland.

Na de oefening tuigen we de boot weer af. De man kan eventueel de boot morgen wel komen brengen in Elburg. Hij moet voor een vriend in Vollenhove zijn en dan is Elburg in de buurt. We spreken af dat we er nog over nadenken en hem in ieder geval vanavond bellen.

We praten in de auto er over na en rijden weer richting Deventer om Karel op te halen. Na een omzwerving van zo’n 220 km zijn we weer thuis.

’s Avond om 10 uur hak ik de knoop door. We doen het niet. Floris moet toch maar beginnen in een optimist. Ik bel op. De man begrijpt de situatie. Had het al wel gedacht. Hij bedankt ons nog voor de gezellige middag en wenst ons veel succes met de zoektocht naar een bootje voor Floris.

Wat is het toch mooi!