Man achterhaalt na jaar locatie XP-wallpaper

Windows wallpaperZaterdag 24 februari 2007 – In een obsessieve zoektocht heeft een man de originele locatie van een wallpaper in Windows XP achterhaald. De man is een jaar lang op zoek geweest naar de oorsprong van de foto.

“Het is waanzin”, stelt Nick Tosches tegenover The Star. “Iets dat aanvankelijk heel simpel leek, werd één van de moeilijkste zoektochten van mijn leven.” Hij stuitte op de wallpaper toen hij voor het eerst achter zijn XP-pc zat en werd direct verliefd op de foto. Na lang zoeken blijkt de foto, genaamd Serenity (zie bijlage), te zijn genomen in Burlington, ten westen van Toronto, Canada.

Tosches heeft naar eigen zeggen honderden vragen gesteld aan Microsoft, pr-bureau’s, toeristenbureau’s, hoteleigenaren, et cetera. De man is tevens door een database van vijfduizend foto’s met het label ‘herfst’ gegaan in de hoop dat de wallpaper er tussen zat. Hij vond de foto, maar locatiegegevens ontbraken. Een mail van Microsoft bleek een fout antwoord te bevatten. Het softwarebedrijf dacht dat de foto was genomen in Campbellville.

Uiteindelijk heeft Tosches met behulp van een journalist van Vanity Fair de fotograaf weten te achterhalen. Fotograaf Peter Burian heeft de foto in een serie van honderd geschoten toen hij een nieuwe lens testte. Hij zette de foto op stockfotosite Corbis waar Microsoft het plaatje kocht voor driehonderd dollar. Burian ontving 45 dollar. “Ik schrok toen bleek dat mijn foto bij honderden miljoenen mensen op de pc staat.”

Op de foto is een boerderij te zien van de familie Harris. Die familie bestond uit de eerste kolonisten die het gebied aandeden. Tosches is van plan later dit jaar de plek te bezoeken. “Ik weet nu waar het is en voorlopig gaat de plek nergens heen.”