Lekker fietsen

fietsenVandaag gaan we samen fietsen (meer foto’s). Iets wat we in jaren al niet meer gedaan hebben. Het weer is goed en er is bijna geen wind. Lekker fiets weer dus. We gaan richting Hattem om daar langs de IJsseldijk te fietsen. We fietsen het eerste stukje langs het Apeldoorns kanaal. Bij de Hezenberg zijn ze de sluis aan het repareren. Nu is het een bouwval, maar dat moet aan het einde van het jaar weer in volle glorie hersteld zijn. Ze zijn de wanden aan het voegen als wij langs fietsen.

Op de IJsseldijk is het uitzicht geweldig. Omdat het weer een beetje grijs is en er bijna geen wind is lijkt het landschap net als in een schilderij. Het lijkt alsof de tijd even stilstaat. Wat ons opvalt is dat er redelijk veel huizen te koop staan langs de dijk. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de water-overloop die er zal komen, waardoor met extreem hoogwater het achterland onderwater gezet kan worden.

Bij de slagerIn Veessen eten we even een broodje bij de slager. Er is een klein terrasje aan de IJssel waar we dan even gezellig onder het genot van een kopje koffie ons broodje eten. We eten een broodje balkenbrij. Erg lekker. We zijn al wel gewend aan de moderne dingen. In Veessen is er nog maar 1 pin-automaat en die zit dan ook nog in een winkeltje. En ja het winkeltje is dicht, omdat het half één is geweest en dan eten de Veessenaren nog lekker thuis. Over stilstaan gesproken.

Het lijkt trouwens wel een kunstenaarsroute. Langs de dijk wonen diverse kunstenaars die dan ook hun huis open stellen voor kijkers. Dus bij het eerste kunstenaarshuis stappen we af, maar er is niemand thuis. De deur is open. Blijkbaar koffie drinken bij de buren. Dan maar even gewoon door de ‘beeldentuin’ wandelen.

Beeld Vogels Beeld

De kunstenares heeft zelfs een echte molen in de tuin staan. Hoe kun je het treffen. Bij een ander huis staan er allemaal leuke vogelbeelden. De kunstenares is zelf niet thuis, maar haar dochter wel. Zij doet alles open en we kijken even naar de diverse beelden. Ook hier weer een ‘beeldentuin’. Dat hoort er blijkbaar bij.

We fietsen verder richting Oene en Epe. We willen over de renderklippen terug naar huis. Een oudere man wijst ons de weg of eigenlijk beveelt ons een route aan, maar we willen toch echt over de hei naar huis terug. Dus gaan we onze eigen weg. We komen uit bij de schaapskooi en het pluizenmeertje.

Pluizenmeertje Pluizenmeertje

Daar gaan we even lekker op een bankje zitten en genieten we van de stilte die er is. Om ons heen fietsen de ouden-van-dagen en scheuren er bejaarden in de scootmobile over de heide. Grappig gezicht. Misschien doen wij dat later ook wel.

Het wordt donderder en er dreigt een wolk boven ons hoofd. Het lijkt of het gaat regenen en we voelen ook een paar druppels. Gelukkig blijft het daarbij. We fietsen langs de stationsweg naar huis. We vertrokken om tien uur en zijn om vier uur thuis. Een gezellige fietsdag gehad.