Het Terracotta Leger van Xian

P2020550Vandaag met Karel, Teunie en Floris naar Assen. Naar de tentoonstelling “Het Terracotta Leger van Xian” in het Drents Museum. Het zijn beelden uit de graftombe van de eerste keizers van China. Indrukwekkend om te zien. Onderweg naar Assen is het nog bereslecht weer. Er is een enorme hagelbui waardoor er wel veel hagel op het wegdek ligt. Ik rij zeer rustig, want voordat je het weet zit je in een slip en lig je ergens in de berm. Verder op is dat ook inderdaad het geval. Er is een aanrijding geweest tussen 2 auto’s waarvan er eentje achterste voren met de neus tegen de boom staat. Dat het net gebeurd is is duidelijk. Iedereen zit nog in de auto en kijkt ietwat verdwaasd. De politie komt ook net aanrijden en de hulpdienst is al bezig de eerste auto weg te slepen.

Om twee uur komen we dan aan in Assen. Ik vind het er verbazingwekkend leuk stadje. Moeten we nog eens naartoe. Had ik niet verwacht van zo’n echt provincie stadje ergens in het ‘hoge noorden’. TomTom brengt ons precies voor de ingang van het museum. We zoeken een parkeerplaats en lopen dan naar het museum. We gaan naar binnen, hangen de jas op, krijgen nog een leuk klein boekje met allerlei informatie en gaan naar de eerste zaal waar allerlei mooie spullen uit de gramtombes staan.

In één van de vitrines staat een miniatuur terracotta toilet, gebouwd in de vorm van een kleine hut met twee compartimenten en twee latrines. Blijkbaar was een toilet in het hiernamaals ook onmisbaar. Lijkt me trouwens wel een leuk hutje voor op mijn landje in Elburg denk ik dan.

Er is een leuke film over de archeologische vindplaatsen van het mausoleum van de Eerste Keizer van China. De film geeft een goed beeld van de omvang van het gebied (50 km2) en hoe het één en ander gebouwd werd. Uiteindelijk werden alle gramtombes afgedekt met zand waardoor er een 55 meter hoge heuvel ontstond. Niet voor te stellen hoe je dat vroeger nou moest doen. Wat een werk en wat zal dat een bloed, zweet en tranen (doden) gekost hebben.

Het Terracotta Leger diende de Eerste Keizer voor eeuwig te beschermen. De beelden waren allemaal beschilderd, maar bij het uit het zand halen liet de beschildering los, waardoor er alleen nog de beelden overbleven. Ze hebben nu een techniek ontwikkeld waardoor de verf niet meer loslaat bij het opgraven van de rest van de beelden. Er zijn in totaal zo’n 1800 beelden opgegraven. Er zijn vermoedelijk 8000 beelden. In verschillende offerkuilen staan beelden op ware grootte van leden van de hofhouding, zoals ambtenaren, stalknechten en acrobaten.

Iedere krijger heeft zijn eigen uniek uiterlijk: gelaatstrekken, kapsel, houding, kleding maken van elk beeld een eigen individu binnen dit grootste leger. De beelden zijn gemiddeld 1,86 meter hoog en wegen circa 300 kilo.

Nadat we nog alles gezien en gehoord hebben, gaan we nog even een kopje koffie drinken in het restaurant van het Drents Museum. Het is er drukker dan op doordeweekse zaterdag. Om half vier stappen we weer in de auto. Het weer is ondertussen iets beter weer geworden en we rijden gezellig terug naar het oude en vertrouwde Wezep.

Diverse links: