Het bestuursuitje

ettiestuurt.jpgWe gaan een dagje uit met het bestuur van de Natuurvereniging Eigenaren Oude Land. Deze vereniging spant zich in voor het behoud van hun eigendom aan de oude kust van Elburg.

Vorig jaar zijn we als bestuur naar het Ketelmeer geweest en nu een dagje Harderwijk. Het wordt volgens de berichten een mooie warme dag met één minpunt, er zal geen wind zijn. Er is afgesproken om kwart voor tien bij “De Haas” in Elburg. Eerst gaan Karel en Floris naar de buren en Coen gaat naar een vriendje. Daarna rijden we naar Elburg. Ik zet Teunie af bij het restaurant en rij zelf door naar de botter. Even op mijn gemak de botter vaarklaar maken. Om kwart voor elf komt het gezelschap aan boord. Ik start de motor en we vertrekken. We varen langzaam het kanaal uit richting brug. Er ligt al een boot te wachten, maar voor de zekerheid bellen we zelf de brug ook nog even. Je moet een nummer bellen en krijgt dan de brug-automaat aan de lijn. Er zit geen brugwachter meer op de brug, maar alles wordt op afstand bestuurd vanuit Harderwijk.

oudschip.jpgWe varen richting Harderwijk als we bij Bremerberg een erg oud zeilschip tegemoet varen. Het is een replica uit Utrecht. Zeker onderweg naar een evenement van oude schepen.

Op de één of andere manier lijkt het wel of er iets met de motor aan de hand is. We varen gestaag door, maar het lijkt wel of iets de botter tegen houdt. Er is veel wier dus misschien hebben we daar veel last van. Ik sla zo nu en dan maar eens flink achteruit en dan gaat het wel weer. Het was de bedoeling om rond een uur of half één aan te komen in Harderwijk, maar door dat oponthoud wordt het een uur later. Ik stel voor op maar direct door te varen naar het Wolderwijd en daar de zeilen te hijsen. Er is ondertussen een briesje gekomen. Mijn voorstel blijkt te voorbarig. Er zijn twee mensen die in Harderwijk af willen stappen. Dus toch maar even de haven in. We leggen aan, de twee mensen stappen of en er is plotseling een klein opstootje. Er is een misverstand. Iedereen is verbaasd als Frits plotseling de sleutels in de boot gooit en ons verlaat met de tekst “ik ga naar huis”. fritsstuurt.jpgWij blijven verbijsterd achter. Niemand weet natuurlijk precies wat er gebeurd is. Roel en Ettie lopen nog even achter Frits aan, praten nog even met hem bij het brugje en zij komen terug met de mededeling dat Frits na een half wel terug komt. We nemen het er dan maar even van. Iedereen eet zijn broodje en er wordt ijs gehaald. Na twintig minuten komt Frits terug en vertrekken we richting Wolderwijd.

Ik hijs samen met een aantal mensen het grootzeil en de fok. Daarna de motor uit. Elke keer geniet je dan weer van de rust. Geen motor lawaai, alleen maar gekabbel van water. Frits neemt het roer van Gerrit over en we gaan met een redelijk gangetje richting Zeewolde. windindezeilen.jpgIedereen zit lekker op de plecht (voordek) in de schaduw van de fok. De wind neemt iets toe (windkracht drie) en draait iet richting noorden. We moeten rond half zeven weer bij de brug van Elburg zijn en het duurt toch nog weer zo’n anderhalf uur voordat we er zijn. We kijken op ons horloge en besluiten rond vier uur terug te gaan naar Elburg. Vlak bij het aquaduct laten we de zeilen vallen. Ik rol de fok op en zoek even het huikje op. Sjoerd helpt mij even. Gerrit zet ondertussen de huik over het grootzeil.

Na ruim een uur varen liggen we voor de brug bij Elburg. We bellen en tien minuten later varen we het kanaal van Elburg weer in. We ruimen de boel op, sluiten de botter aan op de stroom en vertrekken richting “De Haas”. We sluiten de gezellige dag of met een etentje.

gouddoordepoort.jpgWe hebben gereserveerd, maar binnen is het erg broeierig. We besluiten lekker buiten te blijven. Ik bestel een lekkere Zeetong. Ik ben erg gek op vis. Rond negen uur zijn we klaar. We nemen afscheid en lopen naar de auto. De zon schijnt onder de Vischpoort door en het lijkt wel of er goud op de weg ligt. We stappen in de auto en kijken terug op een gezellige dag.