Aan het roerElburg. Donderdag 2 juni. (Foto’s). Vandaag gaan we de botter naar Spakenburg varen. Vanuit Elburg doen we er op de motor zo’n 5 uur over. We worden gebracht en laden alles in de botter. Het lijkt wel of we maanden weg gaan zoveel hebben we bij ons. We varen rond 10 uur richting de brug van Elburg en het is windstil. Gelukkig is het wel gewoon warm (21 graden). Dus dat wordt bakken op de botter.

Rond twaalf uur zijn we dan op het Wolderwijd. We zetten gewoon de motor uit en gaan lekker een broodje eten. Ondertussen steekt er een briesje op en besluiten we na de koffie de zeilen te hijsen. Eerst het grootzeil en Floris doet de fok. We varen bijna voor de wind richting Nijkerk. We zetten de boom uit. Het grootzeil aan stuurboord, de fok aan bakboord. We lopen toch nog 2 knopen (echt langzaam dus). Als je de zeilen zo hebt staan wordt dat het melkmeisje genoemd.

Bij Nijkerk moeten we gijpen en dan gaat het niet helemaal goed. Wartan krijgt zijn teen tussen het blok en de geleiderail. Een pijnlijke kwestie, maar het loopt allemaal goed af. Hij heeft wel een enorme blauwe teen, zijn teennagel is helemaal blauw (die zal nagel zal er dan ook wel afvallen) en hij heeft een wat dikke voet. Alles snel gekoeld met water en dat maakt dat het toch meevalt. We doen er een verband omheen. Voor het gemak noemen we Wartan nu even Warteen. Hij kan er in ieder geval nog wel om lachen.

We varen op ons gemak richting de sluis van Nijkerk, waar we eerst een behoorlijke tijd moeten wachten op het openen van de sluis. Daarna is het een dringen om met alle wachtende schepen in de sluis te passen. Het lukt uiteindelijk. Het schutten zelf stelt niets voor. We zakken 1 cm of zo. Dan gaat de brug open en dan de sluis. De buurman naast ons vaart als eerste weg en hebben wij vrij baan om de sluis te verlaten.

Na de sluis moeten we allemaal nog even bijkomen van de schrik en varen we alleen op de fok richting Spakenburg. De wind is ondertussen goed aangetrokken en we varen alleen op de fok toch al tussen de 3 en 4 knopen. Best een lekkere snelheid.

We strijken de fok en varen dan de haven van Spakenburg in. Het is al een drukte van jewelste, maar dat mag de pret niet drukken. We varen tot in de oude haven en liggen gewoon aan de kade naast de werf van Nieboer.Het is vijf uur als we alles opgeruimd hebben.

Om half zeven zoeken we een terrasje op en eten lekker met elkaar. Het is zo druk dat het toch best een hele tijd duurt voordat we ook echt aan het eten zijn. Het smaakt ons allemaal goed en om negen uur lopen we weer terug naar de botter. Teunie wordt samen met Wartan teruggebracht naar Elburg. Daarna gaat ze dan naar Roggebot en dan naar huis. Om elf uur is ze dan weer terug in Spakenburg. Ik heb ondertussen de slaapzakken uitgerold de afwas gedaan, de botter opgeruimd en gezellig met Floris gekletst.

Om twaalf uur liggen we dan eindelijk in ons slaapzakje en wachten we de dag van morgen weer af. Het schijnt een mooie dag te worden. We zullen zien.