Fietsen in de Ooijpolder

P1010766 Floris is met Rob en Carine naar de dierentuin, Karel moet werken en Coen is thuis met zijn vriendin. Dus Teunie en ik kunnen gaan waar we willen. Vandaag een dagje fietsen in de Ooijpolder bij Nijmegen. Deze polder moet uitzonderlijk mooi zijn.

Fietsen achterop, benzine tanken en dan richting Nijmegen. Na een klein uurtje over de snelweg komen we aan in Nijmegen. We parkeren de auto bij het Valkhof en dan fietsen we richting de Ooijpolder. Het is redelijk bewolkt weer en matig windje. Dus wel lekker fietsweer. We hebben een fietsroute van het internet geplukt. Handig hoor dat internet. We gaan bij het Hollandsch-Duitsch gemaal rechtsaf. We fietsen langs een stukje kanaal. Dit kanaal wordt door veel mannen gebruikt om te vissen. Auto aan de kant, hengeltje uitgooien en maar rustig op je stoeltje afwachten tot er een vis aan de haak komt. Wat een leven.

Dan fietsen we richting het plaatsje Ooij en gaan we in het plaatselijke café “De Vink” een kopje koffie drinken. Ook bestellen we een overheerlijke tosti. Dan weer verder. Na fietsen we richting de Waal. We zien grote zandgaten en zandbergen en zandzuigers. Bovenop de dijk zien we de Waal. Wat een drukke rivier. De schepen die stroomafwaarts varen gaam echt hard. De schepen die stroomopwaarts varen gaan echt langzaam.

De omgeving wordt steeds mooier. De uitwaarden, de wielen, de oude Waal. Er is ook een enorm scala aan bloemen en planten. Wat een overweldigend aanbod van kleuren. En ondertussen wordt het ook steeds mooier weer. Wat een prachtige wolkenpartijen.  We fietsen eigenlijk een beetje rondom het plaatsje Ooij. Overal zien we het bord van café “De Vink” en overal zien we het bord begin/einde Ooij. Erg grappig,

Ergens halverwege staat een bord over de IJssellinie. Tijdens de Koude Oorlog werd de IJssellinie gebouwd om een deel van Nederland onder water te laten lopen bij een Russische invasie. Ook de Ooijpolder was onderdeel van deze linie. Gelukkig is deze linie nooit gebruikt.

Dan zien we de contouren van Nijmegen al weer opdoemen. Het einde van de fietstocht is in zicht. We gaan nog even lekker op een terrasje in Nijmegen zitten, waar we genieten van een lekker kopje thee (Teunie) en een lekker kopje dubbele cappucino (Hans) en een groot appelgebakje (in verband met Sonja samen 1 gebakje).

We rijden naar huis. Net als altijd moeten we dit vaker doen. Wie weet gaat dat ooit nog eens gebeuren.