IMG_4696Elburg. Donderdag 12 september. Traditiegetrouw beginnen de Botterdagen in Elburg met het invaren in de haven. Het is een groot feest. Alle botters varen de haven uit en op sommige botters bevinden zich muziekbands. Gelukkig zit het weer mee. Als alle botters buitengaats zijn, dan gaan ze op nummer weer naar binnen om dan ergens in de haven een plekje te zoeken. Op de hoek van de haven wordt de botter dan genoemd en er wordt verteld hoe oud de botter is, van wie de botters is en soms ook nog een leuke (korte) anekdote.

Na het aanleggen lopen wij wat rond. We lopen naar het “Blinde Peerd” waar een DJ staat. Op verzoek van de aanwezigen draait hij leuke plaatjes (waarschijnlijk MP3-tjes). Het dansen gaat ons na een tijdje steeds beter af ;). De bedrijven zijn ook al gekoppeld aan de botters. We kijken ook al even welk bedrijf we morgen aan boord zullen krijgen en net als vorig jaar is dat schildersbedrijf Pruis uit Hattem. We vonden het toen heel gezellig. We lopen terug naar de botter en genieten nog een hele tijd van de avond. Rond een uur of 12 duiken we dan ons bed  in. We moeten morgen toch fris aan de start van de wedstrijd verschijnen.

schippersontbijtElburg. Vrijdag 13 september. Als we rond een uur of half acht wakker worden, is het gewoon mooi weer. Er was slecht weer voorspeld, maar het ziet er naar uit dat we geluk hebben. Na het ochtendgetreuzel, lopen we naar het “Blinde Peerd” om te gaan genieten van het schippersontbijt. Alle bedrijven en schippers genieten van het ontbijt. Het is weer een drukte van jewelste. Nadat we ons bordje hebben volgeladen en een bakje koffie hebben gepakt, zoeken wij onze tafel op. Elke botter heeft een ‘eigen’ tafel waar de gasten dan gezamenlijk met de bemanning het ontbijt zien weg te werken. De champagne wordt ingeschonken en we drinken op een goed afloop van de wedstrijd en net als elk jaar gaan we voor de winst.

Terwijl de gasten alvast naar de botter gaan, wordt het pallaver gehouden. We krijgen de regels te horen, met hoeveel tegelijkertijd we door de brug moeten en wat we wel en niet mogen voeren aan zeilen. Er staat een leuk windje (iets meer dan 4 Bft). De wedstrijd begint om half één. Als iedereen aan boord is gooien we de trossen los en varen richting het wedstrijdveld. Onderweg is er weer een voorstelrondje en verdelen we de taken. Rond kwart over twaalf liggen we dan op anker te wachten op het startschot. Klokslag half een begint de wedstrijd. We hijsen de zeilen , anker eruit en het gaat direct erg goed. We liggen best goed direct al in de wedstrijd. We varen eerst richting Harderwijk. Er staat een redelijke wind. Ondertussen eten we vis (zalm) en diverse hapjes. Het wordt plotseling spannend. Gaan we wel of niet voor een botter langs. Mijn hartslag neemt toe en gelukkig halen we het net. Het hield niet over, maar we gingen er voorlangs. We ronden het eiland over stuurboord en varen dan richting Bremerbergerhoek. We wisselen nog een paar keer van plaats met onze buurbotters. We missen nog bijna de finish. In verband met de wind is de finish verlegd (anders dan gezegd bij het palaver). We varen een eind richting Harderwijk als we er plotseling achterkomen dat de finish verlegd is. We zijn nu te ver doorgevaren. We gaan overstag en halen dan toch nog de finish en we hadden daardoor bijna onze 13e plek verspeeld. Uiteindelijk worden we afgeblazen op de 13e plek. Toch best goed voor ons doen. Beter weer dan vorig jaar. We varen terug naar Elburg en praten nog wat na over de vreemde finish. In Elburg aangekomen worden we uitgenodigd door Pruis om met hen mee te gaan eten bij “Achter de poorte”. Het is een geweldig lekker diner. Het is heel gezellig. We krijgen het nog over WHC en de sponsering en dan blijkt de wereld toch heel erg klein te zijn. Rond een uur of 10 lopen we nog mee naar de auto, waar we een mooi presentje krijgen. Hopelijk volgend jaar weer Pruis.

Elburg. Zaterdag 14 september. Als we wakker worden regent het. Het ziet er naar uit dat het de rest van de dag blijft regenen. Is erg jammer, maar ja het weer hebben we niet in de hand. We melden ons bij de kraam en zeggen dat we meedoen met het varen van tochtjes. En dan begint het lange wachten. Er zijn 14 botters voor ons en dan zijn wij aan de beurt. Op een mooie warme dag is dat geen probleem, maar nu loopt het niet storm. Uiteindelijk wordt het droog en toevallig zijn wij dan ook aan de beurt. We varen met een groepje van 12 personen de haven uit richting Kampen. We hijsen alleen de fok en als we dan de motor uitdoen, dan genieten de mensen toch van de stilte en de rust van het zeilen. Aan het einde van de strekdam varen we op de motor terug naar de haven. We hebben de smaak te pakken. Weer een lange tijd wachten op het volgende groepje. Ondertussen varen we ook nog een keer met allemaal familie en als laatste tochtje nog een keer met een groep. Het is kwart voor vijf als we klaar zijn met het varen. Door het slechte weer maar twee groepen.