Een vrije zaterdag

Werk aan de botter Het zeilseizoen komt er weer aan en daarmee gaan de zaterdagen ook in ras tempo van vrij naar bezet. Ook vandaag. Het winterkleed moet van de botter en de zeilen (grootzeil, fok) er op gezet worden. Meestal een werkje van een hele dag. Het tempo ligt niet hoog, want het is onze vrije zaterdag.

Het is een prachtige dag, Lekker zonnetje, mooi briesje, dus ik heb het plan om met Floris naar Elburg te fietsen. Floris vindt het een goed idee. Hij heeft net een nieuwe fiets. Hij wil er wel kilometers mee maken. We vertrekken rond 9 uur richting Elburg en we gaan achterlangs, zoals dat bij ons heet. We gaat niet over de Zuiderzeestraatweg, maar via het Jan Boersweggetje , Wittensteinse Allee en Oostendorperstraatweg naar Elburg. Een prachtige tocht door de weilanden en het polderlandschap van Oosterwolde (Gelderland). We hebben de wind in de rug en dat maakt het allemaal erg makkelijk. Het is iets drukker op de weg dan gedacht. Er blijkt een trekker-trek te zijn in Zuid-Einde. Veel lawaai en gezelligheid. Om tien uur zetten we de fiets onder de vernieuwde botterwerf in Elburg. Mijn zwager is al op de botter en we beginnen met een bakje koffie. Daar ben ik wel aan toe.

Het wordt steeds mooier weer. Het zonnetje steekt al behoorlijk en in de haven in het nagenoeg windstil. We beginnen met het winterkleed eraf te halen. Een superzwaar en dik kleed (goed voor de winter, maar slecht voor je rug als je het er af haalt ;)). Na een klein halfuurtje trekken en slepen liggen de beide delen van het winterkleed op de kade. Nu nog even netjes opvouwen en klaar is de klus.

Dan gaan we de zeilen ophalen bij de schoonmoeder van mijn zwager (de eigenaresse van de botter). Eerst nog even naar Loederman Watersport voor anti-fooling. Mijn buurman Wim werkt daar ook aan zijn boot en dus ook daar maar even een praatje maken. We rijden naar Doornspijk. Krijgen een plakje cake en rond één uur rijden we met de zeilen weer richting de botter.

Ondertussen hebben we ook honger, voor zover dat mogelijk is in een land als Nederland. We stappen uit om bij van der Heide een visje te gaan kopen. IK bestel een lekkerbekje, 2 zoute haringen en een bakje kibbeling en wat er bij een viswinkel bij  hoort: lang wachten: eerst wachten tot je aan de beurt bent en dan lang wachten voordat het klaar is. Maar dan smaakt de vis daarna dan ook erg goed.

We plaatsen de gaffel, dan het grootzeil er aan en langzaam aan wordt het zeil vastgemaakt aan de mast. Het zeil staat er weer goed bij. Dan de fok. We maken de fok vast aan de fokkestag. Daarna de huiken erop en we liggen er weer zeilklaar bij.

Om half vijf lijkt het een goede tijd om weer naar huis te gaan. Ik ga eerst nog even met Floris een ijsje eten in Elburg. Dan fietsen we helaas tegen de wind weer naar huis. We fietsen over de dijk naar Noord-Einde, Oosterwolde, Zuid-Einde om dan rond half zeven weer thuis te zijn. Iets langer gefietst dan gedacht, maar door de polder van Oosterwolde fietsen is toch ook gewoon mooi. Al die kleuren en het frisse gras zo in het voorjaar.

In Noord-Einde maakt Floris nog een paar foto’s van een aantal huisjes die helemaal vol staan met poppen. Echt lelijk vindt Floris dat en daarom de foto’s

P1060226

P1060228

 

Foto’s:

Werken aan de botter

Fietsen door de polder