Botterdagen Elburg

intochtDit weekend zijn er weer de Elburger Botterdagen (meer foto’s). Het is prachtig weer. We treffen het. Donderdagavond varen met zo’n vijftig botter uit en in de haven. Op een aantal botters zijn muziekkorpsen aangemonsterd en klinken de vrolijke klanken van trompetten en andere muziekinstrumenten. Het geeft het geheel een bepaalde sfeer. Het is een prachtige avond. Er dreigen wel een paar grote wolken en er valt ook een paar druppels regen, maar dat mag de pret niet drukken.

Vrijdag is er de bedrijvenwedstrijd. We staan vroeg op en zijn zo rond acht uur in het “Blinde Peerd”. In deze loods krijgen we een schippersontbijt aangeboden en maken we kennis met het bedrijf waarmee we dag zullen doorbrengen. We krijgen op het palaver te horen welke baan we moeten varen en welke zeilen we mogen voeren. De wind is redelijk (iets meer dan windkracht drie) en we mogen ook de met de kluiver varen.

in de wedstrijd We liggen achteraan in het startveld. Na het startschot hijsen we de zeilen en we liggen direct redelijk goed. We moeten een paar keer overstag en ronden dan als 15e de boei. De wind is gunstig en wij kunnen de kluiver hijsen. Eerst de kluiverboom naar buiten en dan de kluiver erop. We geven een opvarende de taak het zeil goed strak te houden.

Ondertussen doen wij ons tegoed aan de paling, haring, broodjes en drankjes. De bemanning geniet en de relaties van het bedrijf hebben een aangename dag.

Na het ronden van de derde boei zijn we opgeklommen tot de 12e plek. Omdat er te weinig wind is voor een tweede rondje worden we bij het eiland afgeblazen op de 10e plek. We gaan zeilend terug naar Elburg. In de haven is het drukte van belang. Het is erg gezellig en we praten nog lang na over onze wedstrijd. We liggen gezellig naast de KP41. Onze buurman probeert ons wat liedjes uit een vervlogen verleden aan te leren. We vermaken ons uitstekend. We duiken na twaalven onder de wol.

Zaterdagochtend is het prachtig weer. Op de KP41 wordt er rode poon gerookt. Om twaalf uur varen we de haven uit voor een tochtje van een klein uurtje. De wind is redelijk gunstig waardoor het mogelijk wordt niet alleen op de motor te varen maar ook de zeilen te hijsen.

We varen nog drie keer uit met vrienden, buren van vrienden, bekenden, kennissen van vrienden en om vijf uur leggen we voor de laatste keer aan. We ruimen alles op en kijken terug op een leuk en aangenaam weekend bottervaren.

Om half even lopen we richting het restaurant ‘de Haas’ om deel te nemen aan het schippersdiner. We krijgen lekkere vis en gelukkig lusten onze kinderen de vis niet, waardoor er veel voor mij overblijft. Ik deel nog wat vis met enkele tafelgasten. Aan het eind nog een ijscoupe als toetje en rond half tien lopen we terug naar de auto. Moe en voldaan van zo’n hele dag in de zon kom ik thuis. Volgend jaar kom ik zeker weer!