Ballonnen in Joure

In Joure is er een Ballonfestival. Er komen dan heel veel verschillend gevormde ballonnen naar Joure. Het lijkt ons ook leuk om daar bij te zijn. Van Langweer naar Joure is onder de snelwegbrug van de A7 door een klein half uurtje varen, maar in ons geval moeten we helemaal om varen. Onze mast is 13.50 en de doorvaarthoogte van de brug is 12.20. Dat past toch echt helemaal niet.

Dus via de Langweerdervaart en het Prinses Margriet kanaal dan weer naar het Sneekermeer. Op het Sneekermeer aangekomen willen we toch gewoon eens even oefenen met achteruit varen. En dat doen we dus eens even. Gas achteruit en dan roer in het midden. Dan roer naar links en dan roer naar rechts. Nu hebben we goed in de gaten wat de boot doen bij het achteruit varen. Hij reageert traag, maar uiteindelijk vaar je dan in een behoorlijk rechte lijn achteruit. Precies wat je nodig hebt in drukke havens. En na al dat oefenen even lekker zwemmen. We stoppen de motor en we springen lekker in het water. We dobberen gewoon wat rond op het meer. Lekker is dat. Echt vakantie.

P7231805 P7231812
P7231815 P7231817

We varen tussen de Greate Griene en Lytse Griene door naar de Goingarijpsterpoelen richting Noorder Oudeweg. Het lijkt een weg, maar is toch echt een grote brede sloot. Nadat we de Joustersluis gepasseerd zijn varen we dan richting Joure. Als we bij Joure de haven in varen worden we al gewaarschuwd door een man op een boot. Alle plekken zijn bezet. Ga maar terug. En dus komt nu de praktijk van het achteruit varen. En inderdaad gaat het nu erg goed.

We leggen aan tegenover de Joustersluis. We hebben de smaak te pakken en varen de boot nu achteruit de box in. Het gaat uitstekend tot een meter of 2 uit de kant. Het lijkt of de boot niet verder meer wil. Het blijkt dat er maar 40 cm water staat en de rest is van die veenblubber. De boot ligt dus gewoon op de blubber. Een man aan de kant trekt uiteindelijk de boot over de blubber naar de kant toe. We liggen wel mooi stabiel.

Om negen uur verschijnen nu de eerste ballonnen. We zien een taart, Vincent van Gogh, een kasteel, een dino, een doorgesneden sinaasappel en een grote kikker. En natuurlijk genieten we van de prachtige luchten en de mooie zonsondergang.

P7231824 P7231830
P7231833 P7231835

Picasaweb: de zesde dag